Orbán hétfőn eligazítja a nagyköveteket menekültügyben

Forrás: Orbán Viktor Facebook

-


Hétfő reggel rendezik meg a miniszterelnök és a nagykövetek szokásos éves értekezletét. A rendezvény fél kilenckor kezdődik a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője lapunkkal azt közölte: az eseményt Szijjártó Péter külügyminiszter nyitja meg, Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond majd.

A kormányfő rendszerint augusztus végén beszél a külföldre akkreditált magyar nagykövetek előtt. Általában nyilvánosan fogalmazza a nagykövetekkel szembeni elvárásait a külügy Bem rakparti épületében.

Tavaly nyáron a külügy átalakult, a tárcához kerültek a külgazdasági ügyek is. A miniszterelnök ezért a beszédében azt emelte ki, hogy a magyar külpolitika gazdaságközpontú. Idén márciusban is beszélt a nagykövetek előtt, akkor jelentette be, Magyarországnak részt kéne vennie az Iszlám Állam elleni katonai akcióban.

A hétfői beszédét a menekültkrízis miatt előzi meg nagy várakozás. Ráadásul a nagyköveti értekezletet azt követően tartja meg, hogy csütörtökön Brüsszelben találkozik az EU vezetőivel, pénteken pedig Prágában a V4-csúcson vesz részt.