Orbán Felcsúton: Ha támadják a kisvasutat, meg kell hosszabbítani

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Orbán Viktor szerint az ő személye miatt Felcsúton minden fejlődés támadásnak van kitéve, de ennek örülni kell. Azt viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországon kívül döntsék el, „kikkel kell együtt élnünk”.


A kormányfő szombaton Felcsúton, a Kastély Óvoda alapításának 60. évfordulója és az óvoda történetéről szóló kiadvány bemutatója alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott: bár ma Magyarországon „kevesebb a keresztelő, mint a temetés”, de „nem szükséges, hogy kényszerbetelepítéssel másokat a nyakunkra hozzanak”.


A miniszterelnök szerint ki kell mondani: „nem tudjuk azt elfogadni, hogy valahol máshol – nem Felcsúton, nem Budapesten, nem Magyarországon – döntsék el, hogy nekünk kikkel kell együtt élnünk”. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy Magyarország család- és gyermekbarát országgá váljon.

Felcsútról szólva Orbán azt mondta, „mindig is tehetséges falu voltunk”, a település fejlődik, ám sok olyan falu van az országban, ahol nem ez a helyzet, „veszélyeztetett életformának kell tekintenünk” a falusit. Megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel Felcsút adja a miniszterelnököt, minden helyi fejlődés támadásnak van kitéve. Szerinte azonban e támadásokat jó híreknek kell tekinteni, mert azt jelentik, hogy „történik valami”.

„Minél inkább támadnak bennünket azért, mert valami történik a faluban, fejlődik a falu, annál inkább folytatni kell a munkánkat” – fogalmazott a miniszterelnök. Példaként említette a kisvasút ügyét: „ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.”A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vezette alapítvány csaknem 900 millió forint közpénzből és uniós forrásból építteti meg a kisvasutat, amely a felcsúti stadiont köti össze az alcsúti arborétummal. A kisvasútnak már el kellett volna készülnie, de az időjárás miatt elcsúsztak a munkálatokkal. A kisvasúthoz a 2011-ben felújított állomás mellé még egy épületet felhúztak, a fociakadémiának pedig két két új fűtött pálya és egy ezekhez kapcsolódó, Makovecz-stílusú kazánház készül 3 milliárd forinttért.

Mészáros az ünnepségen arról beszélt, hogy az óvoda a 2009-es felújítással nyerte el jelenlegi formáját, de elképzelhető, hogy egy-két éven belül ismét bővíteni kell majd.

A rendezvényt megelőzően a Faluház előtt Orbán Viktor aláírta a Fidesznek a kötelező betelepítési kvóta ellen indított, Védjük meg az országot! elnevezésű petícióját.