Orbán évértékelőjével egy időben népszavazásért tüntet az ellenzék

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Az Együtt szerint a Fidesz semmibe veszi a nép akaratát, ezért szerveztek tüntetést a miniszterelnök évértékelőjének idejére. A nagyobbik kormánypárt szerint éppen ellenkezőleg, az ellenzék teszi kockára a magyar családok biztonságát.


Az Együtt tüntetést szervezett Orbán Viktor évértékelőjének idejére a Várkert Bazár és a Clark Ádám tér közötti területre. A Facebookon azt írták, hogy így akarnak kiállni a magyarok jogaiért, a demokráciáért, a legfőbb népképviseleti eszközért, a népszavazásért. A párt szerint a Fidesz semmibe veszi a nép akaratát.

A megmozduláson beszédet mond többek között Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő, Juhász Péter alelnök, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szigetvári Viktor elnök.

A 444.hu arról ír, hogy nem messze a Várkert Bazár bejáratától egy transzparenst feszítettek ki, amelyre azt írták, „Üdvözöljük a bevándorláspárti tüntetőket, de nem értünk velük egyet”.Juhász Péter a tüntetés elején mindenkit arra kért, csináljon szelfit magáról, és posztolja ki Facebookra, hogy ő itt van. Itt van, azon a tüntetésen, amelyet azért szerveztek, hogy megmutassák Orbánnak, hogy nem sajátíthatja ki a népszavazás kezdeményezését, nem veheti el az emberek jogait.


Egy piti seftes próbál meg minket átverni a népszavazásnak csúfolt akciójával

– mondta Vajda Zoltán Orbán kvótás szavazásáról. Hozzátette: 28 népszavazást próbáltak elindítani, egyet sem sikerült, de szerinte nem is kell annál beszédesebb jel, hogy kopaszokkal akadályoznak meg egy nekik nem is annyira húsba vágó témában beadni kívánt népszavazást. Ha ehhez kopaszokat rendelnek oda, akkor el lehet képzelni, mire képesek, ha majd a hatalmukat féltik. „Borítsuk rá az asztalt a góréra” – zárta a beszédét.Ring Éva egyetemi oktató arról beszélt, hogy szerinte nemcsak a népszavazás jogát veszik el, hanem a gyermekektől a tanulás örömét, a fejlődést, a boldogulás lehetőségét, és a színvonalas oktatáshoz való jogot is ellopják. Szerinte a tanárok béremelését is aljas így emlegetni, mert a bérek értéke még így sem éri el a 2008-as szintet.A hvg.hu tudósítása szerint Komáromi Zoltán háziorvos arról beszélt, hogy ha ez így folytatódik, hamarosan 1,5-2 millió embernek nem lesz háziorvosa. Komáromi Zoltán követelte az egészségügyi dolgozók bérrendezését, és támogatást kért vidéki praxisok nyitásához. A kormány szerinte most nem a megoldáson dolgozik, hanem hatalmának bebetonozásán.Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere szerint a szelíd ellenállást kell folytatni. Azt javasolta, hogy legyenek ellenzéki előválasztások, hogy a nép döntse el, kik mehetnek 2018-ban képviselőként a parlamentbe. Az Index tudósítása szerint amikor Karácsony Gergely bemondta, hogy most jönnek ki a Várkert Bazárból, a tömeg fütyülni és Orbán takarodjozni kezdett.


Az Együtt társelnöke, Szigetvári Viktor Orbán Viktor évértékelőjére utalva azt mondta, hogy Orbánt kell megállítani, nem Brüsszelt. Szigetvári hosszasan sorolta, mennyi mindent megakadályozott eddig Orbán: népszavazást a paksi beruházásról, a Városligetről, az olimpiáról. Most pedig a szocialistáktól vették el ezt a jogot, "mindent megteszünk, hogy legyen még ebben az országban népszavazás" - mondta, és cinikusnak nevezte Orbánt, amiért maga is népszavazást kezdeményezett a menekültekről, közben meg azzal a Putyinnal barátkozik, aki bombázza Szíriát, így menekültek újabb hulláma indul el az EU felé - olvasható a hvg.hu tudósításában.A Fidesz a tüntetésre úgy reagált, hogy az Együtt - a Korszakváltók Pártja által a miniszterelnöki évértékelő idejére szervezett tüntetés a magyar emberek, a magyar családok biztonságát teszi kockára. Erről Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke beszélt, aki Halász Jánossal, a Fidesz-frakció szóvivőjével még az évértékelőt és a demonstrációt megelőzően közösen állt ki az újságírók elé. Halász János azt mondta, hogy miközben Orbán Viktor évértékelőt tart a Várkert Bazárban, az utcán a „migránspárti erők” tüntetnek. Van, aki az ország biztonságát védi – ez történik az évértékelő rendezvényen –, és vannak, „akik a migránsokat szeretnék Magyarországra hozni” – fogalmazott.