Orbán: Európát elárulták

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A kormányfő szerint egy baloldali szellemi konstrukció megvalósítása zajlik a menekültek beszállításával. Mindezt az EU-s vezetők a választók felhatalmazása nélkül csinálják, ezért a népet kell megkérdezni, „európai vita kell” az ügyről.


Európát elárulták, ha nem teszünk semmit, akkor el fogják tőlünk venni, és az árulással szemben a néphez kell fordulni – mondta Orbán Viktor azon a konferencián, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre szervezett, hogy bemutassa Az idők jelei című közös vitaanyagot.

A kormányfő úgy fogalmazott: „Még nem vagyok kész ezzel a gondolattal, de az a helyzet áll előttünk, hogy nem egyszerű teszetoszaságról, a helyzet téves fölméréséről van szó, amikor azt látjuk, naponta több ezer embert szállítanak be Európába. Az állításom az, hogy ez nem lehet véletlen. Nehéz elképzelni, hogy szervezett, erős, titkosszolgálattal rendelkező nagyhatalmak ilyen fölkészületlenül szaladnának bele egy ilyen helyzetbe.”

A kormányfő beszédében feltette a kérdést: „Ki bízta meg az európai vezetőket azzal, hogy beszállítsák az európai kultúrától különböző csoportokat? A válasz a mi oldalunkról az – folytatta a kormányfő – , hogy egy baloldali szellemi konstrukció megvalósítása zajlik, ami a nemzetállamok gyengítésére irányul.


Európa így nem az európai polgároké lesz, hanem jól szervezett, aktivista, senki által meg nem választott vezetők álmát teljesíti be. Nem tudom másként magyarázni az eseményeket

– mondta, Soros György nevét a reggeli rádióinterjú után újra megemlítve. „Az embereket szóhoz kell juttatni, hogy elmondhassák a véleményüket arról, ami a szemük előtt zajlik, hogy igent vagy nemet mondhassanak.” Európai vitát kell indítani,


ez nem spórolható meg

– mondta.


Ennek az európai vitának az kell legyen a célja, hogy erős és keresztény Európa kerekedhessen ki, és erős és keresztény Magyarország lehessen – tette hozzá. A kormányfő Robert Schumant idézte beszéde végén: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.”Kereszténydemokrata Alkotmánybíróság

A kormányfő beszélt arról is, hogy a magyar polgári oldal szinte behozhatatlannak tűnő erőfölényét az adja, hogy kitartanak egymás mellett, illetve szólt arról, hogy „az igazság alapján nem mindig lehet többséget gyűjteni”. Azt mondta, ennek a felismerése hozta, hogy a KDNP-nek ma már nem kell szavazatok után futnia, mert azt garantálja a Fidesszel történő együttműködés. „A KDNP-nek egy dolga van, hogy hajóhorgonyként működjön.”

Orbán azt mondta, nem véletlen az Alkotmánybíróság mai összetétele, ami legalább olyan fontos, mint a parlamenté. Az Alkotmánybíróság kereszténydemokrata többségű és értékrendű, és döntéseivel érvényt szerez az Alaptörvénynek, amelyet a Fidesz a KDNP-vel együtt alkotott meg.


Ez egy jó konstrukció

– mondta.

Legyünk büszkék arra, hogy megvetettük az alkotmányos alapokat. Ez a magyar nemzet első demokratikus, írott alkotmánya – tette hozzá. „Az egyik fejezete a Szabadság és felelősség címet viseli. Világossá teszi, hogy ha eloldjuk a szabadságot a felelősség világától, akkor abból magány lesz, boldogtalanság, frusztráció és gyúanyag, ami szétveti a társadalmat” – mondta.


Orbán Viktor


Magáról Az idők jelei című írásról úgy vélekedett, „most, 2015-ben olyan dokumentumot vitatunk, ami tíz évig érvényes lehet. Ez az írás a következő tíz év iránytűjének szerepére aspirálhat. Ismét lesz a polgári keresztény közösségnek egy dokumentuma, ami mentén a kormányok becsülettel tudják végezni a feladatukat.”

Orbán Viktor egyébként azzal kezdte a felszólalását, hogy örömmel vállalta el a felkérést, mert most nem kell annyira kötött rendben beszélnie, mint kormánytagként, ezek „fölmentett pillanatok”, amikor megengedheti magának az ember, hogy formálódó gondolatokat osszon meg – fogalmazott.


Az eseményen beszédet mondott Gyulay Endre, Osztie Zoltán, Náray-Szabó Gábor, Tőkéczki László, Martonyi János és Balog Zoltán is. A művet úgy mutatták be a szónokok, hogy „esszenciális, mély és lebilincselő, korszakalkotó, frenetikus anyag, látlelet az életünkről”. A szerzők országjáró körútra is indulnak majd, hogy a helyi közösségekkel „továbbgondolják a leírtakat”.