"Orbán érdekes beszélgetőpartner, de nem tudott meggyőzni"

Fotó: AFP / STRINGER

-

A horvát kormányfő azt mondta, az ő nevében nem kell megvédeni a kereszténységet. Orbán Viktor kiváló kapcsolatot akar Horvátországgal.


Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt a sajtónak még úgy nyilatkozott, hogy „a magyar kerítést le kell rombolni”.
Újságírói kérdésre, hogy ezt közölte-e Orbán Viktor miniszterelnökkel is, úgy válaszolt, hogy nem, mert magyar tulajdonról van szó, de továbbra is hibás lépésnek tartja. Zoran Milanovic elmondta, hogy sokat beszélgetett a magyar miniszterelnökkel, aki szerinte nagyon érdekes beszélgetőpartner.


„Orbán hajtogatja a magáét, de igazából nem tudott meggyőzni” – mondta. Hozzátette: számára fontos, hogy ne rontsanak tovább a két ország viszonyán, amely az utolsó 25 évben – az Ina horvát olajipari vállalat körül kialakult ellentéteket leszámítva – jó volt.

„Magyarország »OK« volt Horvátországgal” – szögezte le brüsszeli nyilatkozatában. Végül megjegyezte: „Megmondtam neki, hogy az én nevemben nem kell megvédenie a kereszténységet, nem kell, köszönöm.”


Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnök horvát újságíróknak csütörtökön Brüsszelben azt mondta, hogy „a horvát–magyar kétoldalú viszonynak kiválónak kellene lennie ahhoz képest, hogy az elmúlt időszakban mennyi energiát fektettünk bele”.

„Sokat tettünk azért, hogy a kapcsolatok kiválóak legyenek, az a sok erőfeszítés olyan érték, amelyhez méltónak kellene lennünk” – mondta rövid nyilatkozatában a horvát sajtó beszámolói szerint.