Orbán elismerte, hogy ismeri Pharaont

Fotó: MTI / IllyÈs Tibor

-

A miniszterelnök szerint az arab üzletember nem jelent biztonsági kockázatot, csak egy amerikai titkosszolgálati játszma zajlik körülötte.


Harangozó Tamás MSZP-s képviselő a Ghaith Pharaon szaúdi üzletemberrel való kapcsolatairól kérdezte Orbán Viktort hétfőn az Országgyűlésben. Mint kifejtette: hírek szerint a férfit az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Europol is körözi fegyverkereskedelem finanszírozásában érdekelt pénzintézetek bedöntése miatt, és terrorizmus finanszírozásában is érintett. Tényként említette, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium a kereskedőházán keresztül üzleti kapcsolatban áll Ghaith Pharaon érdekeltségével.


A képviselő szerint ha mindez igaz, akkor alapjaiban kérdőjelezi meg, hogy Orbán Viktor betöltheti-e a miniszterelnöki posztot. Orbán Viktortól „konkrét és komoly” választ várva azt kérdezte: találkozott-e személyesen Pharaonnal, lát-e nemzetbiztonsági kockázatot abban, hogy a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatba hozott férfival a miniszterelnök családja és a külügy üzletel.

Nemrég a Magyar Narancs írt arról, hogy Pharaon egyik cége vette meg az Orbán Viktor budai, Cinege utcai házával szemközti ingatlant.

Orbán Viktor miniszterelnök jelezte: Jordánia egyik budapesti képviseletének díszvacsoráján ő és a szaúdi üzletember is ott volt. A kormány megvizsgálta a férfi magyarországi tevékenységét, és az a magyar törvényeknek megfelel, nem rejt nemzetbiztonsági kockázatot.

Harangozó Tamás válaszként azt mondta, ha a vizsgálat azt állapította meg, hogy egy fegyverkereskedelemmel, terrorizmus vádjával kapcsolatba hozható férfinak nincs nemzetbiztonsági kockázata, akkor a kormány jelenti a kockázatot, és méltatlan arra, hogy vezesse az országot.

Orbán Viktor erre azt mondta, szerinte a szóban forgó személy körüli ügy egy amerikai titkosszolgálati játszma. Hozzátette: beutazásával kapcsolatban egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást, senki sem kérte az elfogását. Ha valakit keres az FBI, akkor hogy maradhat 24 éven keresztül szabadlábon úgy, hogy közben többször megfordul Európában? – tette fel a kérdést.