Orbán egyetlen nyáron sem lazsált ennyit

Fotó: Orbán Viktor

-

Orbán Viktor a Fidesz 2010-es választási győzelme óta nem szerepelt olyan keveset nyáron, mint idén júliusban és augusztusban. Több mint egy hónapja nem szólalt meg nyilvánosan. A kommunikációs stábja szerint ez nem tudatos döntés volt, Orbán csak pihenni akart, a menekültügyet pedig nélküle is jól vitte a párt.


Orbán Viktor hivatalos ügyben ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt az idén nyáron. A július 25-i tusnádfürdői beszéde óta nem szólalt meg nyilvánosan, július 3-a óta nem adott interjút a Kossuth Rádiónak. Szünetelt nyáron a Modern Városok Program is, amelynek keretében a miniszterelnök a megyei jogú városokat látogatja végig.

A kiemelt eseményként beharangozott kormánykonferencia történéseiről sem a kormányfő, hanem Lázár János számolt be, majd a miniszterelnökségi miniszter két nappal később is sajtótájékoztatót tartott. A magyar rendszámú teherautóban megfulladt 71 menekült miatt Angela Merkel német kancellár is megszólalt, Orbán néma maradt. A franciákkal kialakult diplomáciai konfliktus, illetve az osztrákok által feltartoztatott magyar vonatok miatt sem lépett a nyilvánosság elé a miniszterelnök.


Orbán Viktor miniszterelnök katonai tiszteletadással fogadja Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt a Kossuth Lajos téren 2015. július 1-jén


Július elején, a tavaszi parlamenti szezon végén a miniszterelnök még kifejezetten aktív volt. Közös sajtótájékoztatót tartott a szerb kormányfővel, ennek fő témája a kerítésépítés volt. Két nappal később a Kossuth Rádióban a bevándorlásról beszélt, néhány órával később Érden tartott sajtótájékoztatót.

A következő hetekben már egyre ritkábban lehetett látni a kormányfőt. Tusnádfürdőn beszédet tartott, majd a magánjellegű programok következtek: Kazanyba látogatott a vizes vb-re, Leslie Mandoki koncertjén táncolt a feleségével. Részt vett az augusztus 20-i ünnepi szentmisén, Paskai László temetésén. A Facebook-posztjából kiderült, hogy Horvátországban nyaralt.


Magyar, dalmát,Két jó barát.

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, July 21, 2015

Amikor lemerültek az akkumulátorok

Még látványosabb Orbán visszafogottsága, ha összehasonlítjuk az előző nyári szerepléseivel. Az MTI által és a miniszterelnök honlapján közölt híreket néztük végig a júliusi és az augusztusi eseményekre koncentrálva. Júniusban még ülésezik az Országgyűlés, így ezt a hónapot figyelmen kívül hagytuk. Ezek alapján a kormányfő az idei nyáron összesen 14 találkozón, eseményen vett részt, kevesebben, mint az elmúlt években.A miniszterelnök három évvel ezelőtt, 2012 nyarán volt a legaktívabb. Ez volt az a nyár, amikor Orbán a Fidesz politikáját támogató számos szervezettel konzultált. A kormányfő annak ellenére szerepelt sokat, hogy két hét szabadságot is kivett, amit azzal magyarázott, hogy „lemerültek az akkumulátorai”. A Miniszterelnökség arról is beszámolt, hogy Orbán mikor kezdte, mikor szakította meg, illetve mikor fejezte be a szabadságát.

A kormányfő második legaktívabb nyara a 2010-es választási győzelmet követő hónapokban volt. Kövér Lászlót javasolta házelnöknek, pohárköszöntőt mondott az államfővé választott Schmitt Pál tiszteletére, elküldte az IMF-et. Felbukkant az LMP és a Jobbik frakcióülésén, számtalan külföldi politikussal találkozott, és még a minisztériumokat is végiglátogatta.


Orbán Viktor miniszterelnök kilép családi háza kapuján Felcsúton


Orbán nyári szabadságából 2011 augusztusában lett komolyabb ügy. Az akkori tőzsdeválság idején a svájci frank erősödése nehéz helyzetbe hozta a devizahitelekben eladósodottakat. Az MSZP követelte, hogy Orbán szakítsa meg a szabadságát. A miniszterelnök szóvivője azt közölte: Orbán egész nyáron dolgozik, folyamatosan tárgyal, csak négy napot vett ki. Ekkor jelentek meg Orbánról olyan képek, hogy rövidnadrágban, papírral a kezében lép ki a felcsúti háza ajtaján.


Két hét szabi

Egy befolyásos kormánypárti politikus szerint nincs arról szó, hogy a Fidesz kommunikációs stábja elrejtette volna a nyilvánosság elől nyáron a miniszterelnököt. A kormányfő valószínűleg ki akarta pihenni a tavalyi választási kampányokat, de komoly energiákat emészthetett fel a kitiltási botrány és a brókerbotrány is. Nyárra a Fidesznek a menekültüggyel újra sikerült átvennie a kezdeményezést, ezt a témát a párt politikusai Orbán nélkül is napirenden tudták tartani – mondta forrásunk.


A miniszterelnök ebben az évben eddig összesen két hetet volt szabadságon, ezt az időt mindig a családjával töltötte. Kormányfői nyilvános szereplésre akkor kerül sor, amikor ez a kormányzati vagy a politikai munka szempontjából indokolt

– írta megkeresésükre Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője.