Orbán egy vaskos könyv alapján osztályozza embereit

Fotó: Burger Barna

-

A Lázár János vezette Miniszterelnökség állítja össze azt a jelentést, amely mérőszámok alapján vizsgálja, hogy a miniszterek, államtitkárok között ki mennyire volt hatékony az elmúlt egy évben. Az elemzés várhatóan a Rogán Antal vezette frakció tevékenységére is kiterjed. A miniszterelnök többek között ennek alapján értékeli kormányát.


Június 6-a után, vagyis a harmadik Orbán-kormány megalakulásának évfordulóját követően értékeli a kabinet munkáját a miniszterelnök. Erről az elmúlt napokban Orbán Viktor kormányfő és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt.

A kormányfő az értékelés előkészítésével Lázárt bízta meg, aki a feladatot a Miniszterelnökség stratégiai államtitkárságára szignálta. Kormányzati forrásból úgy tudjuk, a korábban a Századvégnél dolgozó Kern Tamás stratégiai helyettes államtitkár fogja össze ezt a munkát.

Kern irányításával június 6-ig készül el egy olyan vaskos dokumentum, amely a minisztériumok munkáját objektív mérőszámok alapján vizsgálja. Az elemzés többek között a sajtószereplést, az elvégzett munka hatékonyságát, a „politikai termékfejlesztésben” elért eredményeket veszi figyelembe.

Az értékelés várhatóan kiterjed a Fidesz frakciójának politikai teljesítményére is. Ez azért figyelemre méltó, mert a frakciót vezető Rogán Antalról több újság is azt írta, ősztől a kormányfő kabinetfőnöke lehet. A sajtóhírek szerint Rogán ezen a poszton többek között a politikai stratégiaalkotásban venne részt.

A kormányfő a Napi Gazdaságnak adott szerdai interjúban Rogán várható kinevezéséről azt mondta: hiába kormányoznak jól, gyengén politizálnak. Orbán szerint az ő munkája leginkább kormányzati, közigazgatási feladatokra koncentrál, ezért szüksége van olyan társakra is, akik a politikai munkában segítenek neki. A posztra pedig a jelenlegi frakcióvezető a legesélyesebb.

Lázár János viszont meglehetősen kétértelműen beszélt Rogán lehetséges kinevezéséről, még a lemondásának lehetőségét is meglebegtette. Ezek után kifejezetten érdekes, hogy a Lázár vezette Miniszterelnökségen belül készülő jelentés a Rogán irányítása alatt működő frakció munkáját is elemzi.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Orbán milyen mértékben támaszkodik a készülő dokumentumra, illetve, hogy a kormányfő milyen formában értékeli miniszterei munkáját. Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan megkeresésünkre azt írta: tartalmi, technikai jellegű információkat akkor közölnek, ha az időszerű és indokolt lesz.

Havasi figyelmünkbe ajánlotta a szerdai miniszterelnöki interjút. Orbán ebben arról beszélt, hogy egyetlen miniszter leváltását sem érzi időszerűnek, az államtitkárok között viszont lesznek cserék. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mely államtitkárok lehetnek érintettek. Néhány hete a kormányhoz köze álló Napi Gazdaság arról írt, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hamarosan távozhat posztjáról, a kormányfő viszont ezt cáfolta.