Orbán-beszéddel változik meg a Fidesz vasárnap

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Majdnem teljes, ugyanakkor izgalommentes tisztújításra készül vasárnapi kongresszusán a Fidesz. Lázár, Kósa, Pokorni ki, Kubatov, Gulyás, Németh Szilárd be. A pártelnök, Orbán Viktor ezúttal sem kapott kihívót.


Négyből háromból mostani alelnökét lecseréli a Fidesz a párt vasárnap tartandó tisztújító kongresszusán. A jelenlegi alelnökök közül egyedül Pelczné Gáll Ildikó marad a helyén, Lázár János két, Kósa Lajos nyolc, Pokorni Zoltán pedig tizenkét év után távozik a pártvezetésből.

Mindannyian más okból: a Miniszterelnökséget vezető Lázár János amiatt az Orbán Viktor alkotta íratlan szabály miatt adja át a helyét, amely szerint kormánytag ne vállaljon szerepet a párt vezetésében. A parlamenttől már 2014-ben búcsúzó Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester ki akart szállni az országos politikából, az eddigi ügyvezető alelnököt, Kósa Lajost pedig a parlamenti frakció vezetőjévé választották októberben, emiatt amúgy is automatikusan résztvevője az elnökség üléseinek.

A távozó alelnökök helyére Kubatov Gábor pártigazgatót, a parlament törvényalkotási bizottságát vezető Gulyás Gergelyt, és Németh Szilárd volt rezsibiztost jelölték az alapszervezetek, ami a gyakorlatban egyet jelent azzal, hogy őket meg is szavazzák majd a küldöttek.

A pártelnöki poszton – ahogy 2003 óta – ezúttal sem lesz változás. Ismét Orbán Viktor az egyetlen hivatalos jelölt, aki már májusban arról beszélt, hogy az őszi tisztújító kongresszuson örömmel vállalja a (hivatalosan két évre szóló) felkérést, hogy felkészítse a Fideszt a 2018-as választásra. „Alig várom, hogy 2018-ban is sorompóba léphessek” – utalt rá akkor a kormányfő, hogy nemcsak pártelnökként hosszabbítana, hanem a miniszterelnök-jelöltséget is ambicionálja. Ez utóbbiról azonban nem a mostani, hanem a két év múlva esedékes kongresszusnak kell döntenie.

A Millenárison tartandó, egész napos rendezvénynek még egy szimbolikus teendője lesz az elnökségi névsor frissítése mellett: a küldöttek várhatóan politikai nyilatkozatot fogadnak el a kötelező uniós betelepítési kvóták elutasításáról és felhatalmazzák a kormányt, hogy lépjen fel a kezdettől vitatott brüsszeli jogszabály alkalmazása ellen.

A Fidesz parlamenti frakciója korábban már felhatalmazást adott a kormánynak minderre. A képviselőcsoport egyúttal törvényjavaslatot nyújtott be, amely arra kötelezi a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához a kvóták alkalmazásáról szóló uniós előírás megsemmisítését kérve. A legnagyobb kormánypárt múlt héten aláírásgyűjtésbe is kezdett a kötelező betelepítési kvóta ellen.

Hagyományos, újraválasztása után tartandó beszédében Orbán Viktor is kitér majd a migránshelyzetre. Két héttel ezelőtt azt mondta, a kongresszusra kell kicsiszolnia a gondolatot, amely szerint nem véletlenül történik az, amit most látunk. A vs.hu által megkérdezett részt vevők várakozásai szerint a pártelnök-miniszterelnöknek ugyanakkor a bel- és külpolitikai helyzetértékelés mellett a Fidesz jövőjéről is szót kell ejtenie.

Az eseményen Orbán Viktor mellett a választmányi elnöki posztján megerősített Kövér László házelnök, a Miniszterelnöki Kabinet élére egy hónapja kinevezett Rogán Antal, az alelnökségtől búcsúzó Lázár János, a frakcióvezető Kósa Lajos, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Balog Zoltán, valamint Semjén Zsolt KDNP-elnök és Szájer József, a Fidesz európai parlamenti frakcióvezetője is beszédet mond majd.