Orbán: Azt hittem, a tanárok ultimátuma egy vicc

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A miniszterelnök a kérdésre, mi lesz, ha sztrájkba lépnek a pedagógusok, tudósítónknak a Parlamentben azt felelte: ő biztosan jön dolgozni.


Én azt hittem, az egy vicc – nézett értetlenkedve Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn tudósítónkra, amikor azt tudakoltuk, eleget tesz-e a keddi pedagógustüntetés fő szónoka, Pukli István ultimátumának. Ugyanígy felelt Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök írásos kérdésünkre: egymondatos válasza úgy szólt, „ez az egész nyilvánvalóan egy vicc.”

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a kedd délutáni demonstráción azt mondta, ha a kormány nevében Orbán Viktor, az állam képviseletében pedig Áder János államfő 8 napon belül nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázott tanároktól, akkor a Tanítanék mozgalom március 30-ra egy órás országos munkabeszüntetésre szólítja fel a támogatóit.

A felvetésre, hogy bocsánatkérés híján sztrájkba kezdenek majd a tiltakozók, Orbán Viktor a vállát megvonva azt mondta: ő biztosan jön majd dolgozni. Fél órával korábban, amikor az ultimátumról általánosságban kérdeztük, a miniszterelnök csak annyit mondott: majd megkérdezi róla a minisztert.

A Tanítanék mozgalom ultimátumának ügye a napirend előtti felszólalások között is szóba került a parlamentben. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azzal vágott vissza a kormány bocsánatkérését firtató MSZP-s Tóbiás Józsefnek, hogy a követelés szerinte értelmezhetetlen. „Miért kellene a kormánynak bocsánatot kérnie? Mert a szocialisták által kivett pénzt megpróbálja visszatenni az oktatásba? Vagy mert soha nem látott béremelést hajtott végre?” – kérdezte Kósa.


„Pukli olyan, mintha Habony-termék lenne”

Pukli István ultimátumát nagyjából egyformán ítélték meg egyébként a megkérdezett kormánypárti képviselők: a bocsánatkérésre való felhívással szerintük egyértelművé vált, hogy az igazgató nem az oktatás javításáért küzd, hanem a saját politikai karrierjét építi. Volt olyan képviselő, aki szerint Pukli olyan szánalmasan szónokolt a keddi tüntetésen, mintha „Habony-termék lenne”, vagyis a Fidesz küldte volna, hogy hiteltelenítse a megmozdulást.

Azt egyébként, hogy a Tanítanék mozgalom valós problémákat vetetett fel, a megkérdezettek egyike sem vitatta, de a tüntetés szerintük okafogyottá vált azzal, hogy a kormány jelezte, hogy kész változtatni, átszervezte a Kliket és a többi vitatott kérdésről is leült tárgyalni a pedagógusokkal.

A keddi demonstráción résztvevők létszámát a fideszesek nem tartották aggasztónak. Az, hogy a témára rárepült ellenzék harmincezer embert bírt kivinni az utcára, a képviselők szerint inkább nevetséges, mint félelmetes. A március 30-i „lyukasóra” pedig nem nő szerintük túl a kockás inges tiltakozás szintjén, vagyis, hogy pár hétig esetleg beszélnek róla, de aztán feledésbe merül.