Orbán: az USA korrupciós vádja csak fedőtörténet

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A kormányfő a köztévének adott interjút. Szerinte Amerika csak nagyobb befolyást akar Kelet-Közép Európában, erre használja fel a korrupció vádját, és aktív, cselekvő részese lett a belpolitikának. A napokban kirobbant Fideszen belüli konfliktusoknak pedig nem tulajdonít nagy jelentőséget.


Orbán Viktor az M1 Az este című műsorának adott interjújában elismerte: nem gondolta, hogy ilyen sűrű lesz az év.


Valóban, az ember azt gondolta volna, hogy három választás után a dolgok nyugodtabbak lesznek (...), én is azt gondoltam, hogy nyugodtabb idők jönnek, de be kell látnunk, nem mi tehetünk arról, hogy olyan időket élünk, amilyeneket.

Az okok szerinte a orosz-ukrán konfliktus és az „előkerült a nemzeti függetlenség kérdése”.


Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, minden gondolkodó ember tudja, hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád „fedőtörténet”, csak nagyobb befolyást akarnak a térségben. Ezt Orbán szerint onnan lehet tudni, hogy, ha a kormány konkrétumokat kér, akkor az „valahogy sohasem történik meg”. Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége - jelentette ki. Új korszakba léptünk, Amerika szerinte aktív és cselekvő részese lett a régiós belpolitikának. A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokban látja: „bennünket bele akarnak rángatni egy olyan konfliktusba, amelyből mi csak rosszul jöhetünk ki”. Hozzátette, hogy Magyarország nem akar részese lenni az Egyesült Államok és Oroszország közötti hidegháborús hangulatnak.


Orbán szerint a magyar külpolitika leginkább a némettel mutat hasonlóságot, vagyis hogy az orosz-ukrán konfliktust az oroszok ellenére nem, csak velük közösen lehet megoldani. Ez eltér az amerikai állásponttól, de az is fáj nekik, hogy nem ők építhetnek Magyarországon atomerőművet.

André Goodfriend, az Egyesült Államok ügyvivőjének kitiltásáról a miniszterelnök csak annyit mondott, hogy nincs tervbe véve, de mindig olyan válaszlépéseket kell tennünk, amely megfelel Magyarország tekintélyének.

Beszélt a tüntetésekről és a Fideszen belüli konfliktusokról is. Az előbbiről annyit mondott, hogy ezek nem különböznek az előző ciklus tüntetéseitől (például a fegyveres szervek dolgozói korkedvezményes nyugdíjának megszüntetése ellenitől), amelyekhez képest most csak "verbális durvaságot" lát.

A héten Lázár János Figyelőben megjelent interjújában Kövér Lászlót és Pokorni Zoltánt, a Fidesz „veteránjait” kritizálta, amelyre mindkét politikus reagált. Orbán Viktor szerint nincs nagy jelentősége ezeknek a konfliktusoknak, teljesen mindegy, hogy a Fidesz politikusai kedvelik-e egymást, mert a politika nem személyes ügy, nem a politikusokról szól, hanem az országról, az emberekről. Hogy közben „szólogatnak-e egymásnak az urak”, mindig érdekes, mert „a politikában is a peep show a legizgalmasabb”, de valójában ez nem fontos – fogalmazott, megjegyezve, hogy ez is egy munkahely, és minden munkahelyen vannak súrlódások, amelynek vannak generációs okai:


ha az ember egy tisztességes házban akar lakni, akkor nem érdekli, hogy a kőműves, a burkoló meg az épületgépész kedveli-e egymást (...), hanem azt szeretné, hogy legyen villany, fűtés meg víz, meg működjenek a nyílászárók

Megjegyezte, van egy feltörekvő nemzedék a politikában, ahogy az egész országban is, és ezeket a fiatalokat támogatni kell, mert tehetségesek, szorgalmasak, „bátor fiúk”, hazafiak, „hagyni kell őket dolgozni”, ezért „egyelőre inkább mindenkit bátorítanék, nem pedig cserélnék”, Emiatt kormányátalakítást sem tervez.


A következő évekről szólva a kormányfő azt mondta: 2014-18 között a cél a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítése, ami magában foglalja a rezsicsökkentés megvédését, a devizahitelesek ügyét, a béremeléseket, az életpályamodelleket. A következő négy évben szerinte azokra kell összpontosítani, akik ma „a létre alsóbb fokain állnak”, hogy évente egy-egy fokkal feljebb kapaszkodhassanak.

Úgy látja, a szegénység elleni legjobb politika a munkahelyteremtés, amelyben az államnak igenis van feladata. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi törvényhozási munka – benne a vasárnapi pihenőnappal – elősegíti-e a munkahelyteremtés folyamatát, úgy reagált: „legjobb tudásunk szerint igen”.