Orbán az osztrák szélsőjobb vezérét tartja a jövő emberének

Fotó: AFP / ALEXANDER KLEIN

-

Nagyon szeretett volna találkozni Orbán Viktor szeptember végén Heinz-Christian Strachével, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, végül információink szerint saját stábja és az Osztrák Néppárt erőteljes jelzései miatt állt el a randevútól. Úgy tudjuk, a kormányfő Strachében látja a jövő osztrák politikusát, ezért tett volna gesztust.


Többször okoztunk már meglepetést az utóbbi hónapokban az osztrák kormánynak, a VS.hu osztrák forrásból származó információi szerint Orbán Viktor szeptember 25-i bécsi látogatása alkalmával is sikerült. A magyar fél ugyanis egy nappal a magyar kormányfő érkezése előtt értesítette arról a vendéglátókat, hogy Orbán Viktor az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével is találkozni akar.


Ausztria, Osztrák tartományi választások

érzékeny kampányhajrá

Két nappal Orbán Viktor látogatása után tartották a tartományi választásokat Felső-Ausztriában, aminek egyik esélyese az FPÖ volt. Október 11-én pedig bécsi választásokat tartottak, amelyen Strache volt a szocdem Michael Häupl legesélyesebb kihívója.

A választásokat Felső-Ausztriában végül kicsit meggyengülve, 36 százalékkal az ÖVP nyerte, az FPÖ legutóbbi 15 százalékos eredményét megkétszerezve lett második, a szocdemek 25 százalékról estek vissza 18-ra. Bécsben Häupl a vártnál magabiztosabban nyert. A Szabadságpárt nagy áttörése nem következett be.

Strache, és a szélsőségesen bevándorlóellenes Szabadságpárt azonban politikai kitaszítottnak számít Ausztriában. Osztrák forrásunk szerint ezért - és az éppen zajló kampány miatt, erről lásd keretes írásunkat - keltett döbbenetet mind a szociáldemokrata SPÖ-ben, mind a Néppártban (ÖVP) Orbán Viktor tervezett találkozója Strachével. „Már így is az egész kampány a menekültkérdés körül forgott, amit – valljuk be – a Szabadságpárt ügyesen használt ki. Bárki el tudja képzelni, hogy két nappal a választások előtt Strachének mekkora ziccer lett volna, ha közös pódiumon szerepelhet egy olyan európai kormányfővel, akinek ugyanolyan menekültellenes nézetei vannak, mint neki” – mondta informátorunk.

Úgy tudjuk, a kormányfőt saját stábja egyes tagjai is megpróbálták lebeszélni a találkozóról, mondván, Strache szalonképtelen politikus európai szinten, ráadásul nem is a Fidesz pártcsaládjába tartozik.


A Néppártnál viszont információink szerint egyenesen kiverte a biztosítékot a tervezett Orbán-Strache találkozó. Olyannyira, hogy meg is üzenték a magyar félnek: Reinhold Mitterlehner alkancellár nem hajlandó találkozni vele, ha Orbán Strachét is beiktatja programjába. Orbán hivatalosan végül röviden indokolta a találkozó elmaradását: azt mondta, osztrák tárgyalópartnerei arra kérték, hogy ne tárgyaljon a szabadságpárt elnökével, és mivel ő nem rontani, hanem javítani akar a két ország kapcsolatán, ezért megfogadta a kérést.


Mind magyar, mind osztrák forrásaink azon csodálkoztak egyébként, hogy a miniszterelnök éppen azzal az osztrák politikussal készül jó viszonyt ápolni, aki bár támogatta a déli határzárat, azzal kampányolt, hogy szögesdróttal fogja távol tartani a magyarokat a burgenlandi munkahelyektől.


Reinhold Mitterhelmer csak azután ült asztalhoz a magyar kormányfővel, hogy kiderült: nem találkozik a Szabadságpárt elnökével


egyszer már bejött a különutasság

Orbán Viktor egy magyar kormányzati informátorunk szerint úgy indokolta a kezdeményezést, hogy az FPÖ tartósan meghatározó politikai erő lesz Ausztriában, Strachének minden esélye megvan, hogy a következő osztrák kancellár legyen, így neki már most jó viszonyt kellene kialakítani vele.


Azzal érvelt, hogy utólag mennyire bejött neki az is, amikor 2000-ben az uniós bojkott ellenére találkozott Wolfgang Schüssel kancellárral, utána Schüssel az egyik legfontosabb támogatója lett európai szinten

– mondta forrásunk. (2000-ban az azóta elhunyt Jörg-Haider vezette FPÖ története legjobb eredményét elérve kormányra került a Néppárt koalíciós partnereként, az akkor 14 tagállamból álló Európai Unió kormányfői megállapodtak, hogy az FPÖ-s Schüsselt emiatt nem fogadják kétoldalú találkozókon, Orbán Viktor ezt törte meg tagjelölt-kormányfőként. A bojkott később teljesen hatástalannak bizonyult, Schüssel bizalmát viszont sikerült tartósan elnyerni.)


FPÖ, Ausztria, határ

Kavarodás az utolsó napon

Az ORF az osztrák távirati irodára (APA) hivatkozva szeptember 24-én azt írta, a bécsi magyar nagykövetség tagadta, hogy Orbán az ausztriai tartózkodása alatt az FPÖ-elnök Strachéval is találkozna.

Mindezt arra reagálva közölték, hogy Strache egyik szóvivője az APA-nak korábban azt mondta, lesz közöttük egy találkozó.

Ugyanezen a napon Havasi Bertalan, Orbán sajtósa még a találkozóról beszélt az MTI-nek: „Pénteken Bécsbe utazik Orbán Viktor miniszterelnök, aki külön-külön megbeszélést folytat Werner Faymann osztrák kancellárral, Reinhold Mitterlehner alkancellárral és Heinz-Christian Strachevel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével”.

Orbán Viktor terve a találkozóval beleillik abba a forgatókönyvbe, aminek megvalósulásában környezetének több tagja szerint erősen hisz a magyar kormányfő. Mint korábban írtuk, a miniszterelnök, és környezete meggyőződése, hogy akár már középtávon is olyan politikusok sora kerülhet vezető pozíciókba Európában, akik a menekültkérdésről és más ügyekről is hasonlóan vélekednek, mint Orbán Viktor. Igaz, ebből a szempontból a kormányfő környezetében is az osztrák választásokat tartották jelzésértékűnek, ahol egyelőre elmaradt az áttörés.

Úgy tudjuk, Orbán Viktor az uniós menekültügyi kvótákról tartott múlt heti ötpárti találkozón is hosszan beszélt arról, hogy ő látta előre a legpontosabban a menekültügyi helyzetet Európában, és a többi tagállam hozzáállása is majd a magyaréhoz hasonló irányba változik majd. Ezzel a magyar kormányfő nemzetközi politikusi ambíciói is újjáéledni látszanak, egy forrásunk szerint a kormányfő szívesen látná magát az Európai Néppárt elnökeként is. 2002-2012 között már betöltötte az alelnöki tisztséget.