Orbán az EU-csúcsról: A legnagyobb veszélyt kibekkeltük

Fotó: MTI//Európai Tanács / Christos Dogas

-

A miniszterelnök szerint a magyar diplomácia elérte céljait az EU és Törökország között létrejött megegyezéssel.


A legnagyobb veszélyt kibekkeltük

– fogalmazott a miniszterelnök az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást követő sajtótájékoztatóján, utalva mindenekelőtt arra, hogy a megállapodás értelmében a menekültek befogadása a jövőben csakis önkéntes alapon történhet. Hozzátette: minden egyes,a menekültek áttelepítési rendszerére vonatkozó pontnál külön és hangsúlyosan szerepel az, hogy az abban való részvétel önkéntes. „A céljainkat ezzel elértük.”

Orbán szerint az elmúlt félév legnagyobb sikere az a politikai döntés, amely szerint a nyugat-balkáni migrációs útvonalon már a törökökkel való megegyezést megelőzően visszaállították a határellenőrzést.

Hozzátette: a pénteki uniós–török megállapodásra azért volt szükség, mert a migránsáradatot a nyugat-balkáni útvonal ellenőrzésével a görög–macedón és a görög–bolgár határon sikerült megállítani, ezért a helyzet Görögországban tovább romlott. Ezt mindenáron meg kell akadályozni, és ha nincs uniós összefogás, akkor Görögországot el is veszthetjük mint stabil uniós országot.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Magyarország a visegrádi államokkal mindvégig a leghatározottabban ellenezte a menekültek kötelező befogadását. A kulcsország azonban jelenleg Macedónia, amelynek minden segítséget meg kell adni határvédelmi képességének fenntartására.A kormányfő utalt arra a magyar diplomáciai célra is, hogy Ukrajna – mint arról Brüsszelben előzetes egyezség született – előbb jut vízummentességhez, mint Törökország. Kiemelte: sikerült előrelépni az ukrajnai vízummentesség kérdésében is, ami Magyarország számára baráti, politikai és erkölcsi kérdés. Magyarország úgy gondolja, hogy az ukrán népnek segítségre van szüksége, és a legnagyobb segítséget a vízummentes uniós beutazás engedélyezése jelenti.


Hangsúlyozta továbbá, hogy a létrejött egyezmény, a Törökországnak nyújtandó pénzügyi támogatás keretében Magyarország semmilyen olyan pénzügyi kötelezettséget nem vállal, amely elviselhetetlen terheket róna az országra.

Az elfogadott megállapodás érelmében a Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához a már felajánlott hárommilliárd eurón felüli további uniós pénzügyi támogatás kérdéséről abban egyeztek meg a tagállami vezetők, hogy arra kizárólag a már elfogadott összeg felhasználása után kerülhet sor – közölte Orbán Viktor.