Orbán: a jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

Magyarország védeni fogja a határait, védeni fogja a demokrácia európai értékét. Ha kell, Önökkel szemben is – mondta a kormányfő.


Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, nem leszünk bevándorlóország – mondta Orbán Viktor az Európai Parlamentben. A plenáris ülésen a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről folytatott vitában.

"Visszautasítom, hogy a bevándorlásparti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket" – mondta a kormányfő. "Magyarország nem fog engedni a zsarolásnak. Magyarország védeni fogja a határait, védeni fogja a demokrácia európai értékét. Ha kell, Önökkel szemben is."

"Mi, magyarok készen állunk a jövő májusi választásokra, ahol végre az emberek dönthetnek Európa jövőjéről" – mondta Orbán.

A jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek, és kettős mércét alkalmaz – mondta Orbán. A kormányfő szerint ez a jelentés visszaélés a hatalommal, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti a szerződést.

Szerinte a jelentést olyanok írták, akik alapvető tényekkel sincsenek tisztában, ráadásul a dokumentum felrúgja az évekkel ezelőtt kötött megállapodásokat.

"Azért állok most itt, és védem meg a hazámat, mert a magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség és Európa becsület kérdése. Ezért az Önök előtt fekvő jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét" – mondta Orbán.

Orbán azt mondta: Magyarország döntéseit a választók hozzák meg, a parlamenti választásokon. "Önök nem kevesebbet állítanak, mint hogy a magyar nép nem elég megbízható, hogy megítélje, mi az érdeke. Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek" – mondta.

"Nekünk Magyarországon a demokrácia és a szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. Önök most számbeli többség alapján akarnak erkölcsi ítéletet mondani és megbélyegezni egy országot és egy népet. Önök súlyos felelősséget vesznek magukra, amikor először az EU történetében egy népet ki akarnak rekeszteni az európai döntésekből. Önök megfosztanák Magyarországot attól, hogy a saját érdekeit képviselhesse az európai családban, amelyhez tartozik" – mondta Orbán.

Szerinte vannak és lesznek is vitáik, különbözőképpen gondolkodnak a kontinens keresztény jellegéről, a nemzetek és a nemzeti kultúrák szerepéről, a család lényegéről és hivatásáról, homlokegyenest ellenkező nézeteket vallanak a migrációról. De szerinte a különbségek nem adhatnak okot arra, hogy bármelyik országot megbélyegezzék és kirekesszék a közös döntés lehetőségéből. "Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk."

A miniszterelnök szerint egy olyan országot akarnak kirekeszteni, amely az európai választásokon is egyértelmű döntéseket hozott. 2010-ben 56 százalékos, 2014-ben 52 százalékos többség szavazott a Fidesz-KDNP-re – mondta. "Az EP-nek mi vagyunk a legsikeresebb pártja." A szocialista és liberális ellenfelek érthetően nem boldogok e sikertől, de bosszút állni a magyarokon, amiért nem őket választották, nem tisztességes és nem is európai.

Szerinte a Sargentini-jelentést olyanok írták, akik alapvető tényekkel sincsenek tisztában. A 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmazó jelentés bevallja, hogy elmulasztottak hivatalos delegációt küldeni Magyarországra. Szerinte "a mi uniónkat az tartja össze, hogy a vitákat szabályozott keretek között rendezzük." Ő maga is kötött megállapodásokat, kompromisszumokat az Európai Bizottsággal a médiatörvényről, az igazságszolgáltatási rendszerről, sőt még az alkotmány egyes passzusairól is. A mostani jelentés azonban felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat. "De ha ezt Önök megtehetik, és felrúghatják, mi értelme megállapodást kötni bármely európai intézménnyel?" Azt mondta: "amit Önök tesznek, az az unióra és a konstruktív párbeszédre is csapást mér".

Orbán serintaz EP-képviselők már kialakították az álláspontjukat, a jelentést a többség valószínűleg megszavazza, így a véleményüket az ő hozzászólása már nem befolyásolja. Mégis eljött a vitára, mert az EP-képviselők nem egy kormányt, hanem egy országot, egy népet ítélnek el, azt a Magyarországot, amely ezer éve tagja a keresztény európai népek családjának, és amely munkájával, vérével járult hozzá Európa történelméhez. Egy olyan országot ítélnek el, amely fellázadt és fegyvert ragadt a hatalmas szovjet hadsereg ellen, súlyos véráldozatot hozott a szabadságért és a demokráciáért, továbbá megnyitotta határait a keletnémet sorstársai előtt.

A miniszterelnök szerint Magyarország megharcolt a demokráciáért és a szabadságért, míg azok, akik most vádolják Magyarországot, örökül kapták a demokráciát, és nem kellett személyes kockázatot vállalniuk a szabadságért. Az antikommunista és demokratikus ellenállás magyar szabadságharcosait akarják most elítélni.


Behúzni a vészféket

Az EP-nek kötelessége fellépni a magyarországi jogsértések ellen, a helyzet ugyanis semmit nem javult a magyar helyzetről szóló különjelentés júniusi szakbizottsági elfogadása óta – mondta a dokumentumot összeállító Judith Sargentini.

Amennyiben a testület nem tudja behúzni a vészféket, akkor nem teljesíti ígéreteit az uniós állampolgárok felé – mondta. Nem tűrhető tovább, hogy egy tagállam kormánya következmények nélkül sértse meg rendszerszinten az EU alapértékeit – mondta a holland zöldpárti képviselő.

Az EP szerdán szavaz a testület illetékes szakbizottságában nagy többséggel jóváhagyott jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Az Európai Unió Tanácsa és annak osztrák elnöksége nagy jelentőséget tulajdonít a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok fenntartásának – mondta Karoline Edtstadler osztrák belügyi államtitkár. "Ebben nem köthetünk kompromisszumot, ezek közös elveink, szabályaink, amelyeket meg kell védenünk."


Igenen és tartózkodás

Hazugsággal vádolta Orbánt Ujhelyi István szocialista képviselő. Szerint a kormányfő csak "bűnös rezsimjét" akarja védeni a jogtól és az európai szabályoktól. "Orbán hazudik az EP előtt, és hazudik otthon is a honfitársainak", birodalomépítésre használja a közösségi forrásokat, de az a legnagyobb bűne, hogy kettéosztotta a magyar társadalmat, "mérget dobott közös ivókutunkba". Ujhelyi ezért igennel fog szavazni a Sargentini-jelentésre.

Niedermüller Péter DK-s politikus azt mondta, Orbán tényszerű vita helyett ismét büntetésről, meghurcoltatásról beszél, pedig erről nincs szó, a jelentés célja, hogy Magyarországot visszahozzák az európai családba.

A jobbikos Balczó Zoltán a jelentés bizonyos állításait, például a rasszizmus és antiszemitizmus vádját visszautasította, de szerinte vannak benne jogos bírálatok is, például a sajtószabadság csorbításáról. Azt mondta: a voksoláson tartózkodni fog.


A bizottság egyetért

Az Európai Bizottság egyetért a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésben megfogalmazott aggályokkal – mondta Frans Timmermans, a testület első alelnöke. Az EU nem létezhet a jogállamiság és az alapjogok tisztelete nélkül; a civil társadalom, a tudományos élet és a média szabadsága pedig alapvető feltétele a demokráciának.

Az alelnök felsorolt több korábbi és jelenlegi vitás kérdést a bizottság és a magyar kormány között, a bírói függetlenséget, a kisebbségi jogokat és a korrupciót említve.

"Az Európai Bizottság elkötelezett az alapvető értékek fenntartása mellett, és további lépésektől sem riad vissza. Megígérhetem, hogy nem leszünk kíméletesek" – mondta.


Vitás kérdések

Szükség lehet az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítására, amennyiben a kormány nem hajlandó megoldani bizonyos jelenlegi vitás kérdéseket – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője.

Weber a szabad tudományos élet fontosságát és a CEU-t említette. A demokratikus államokban elengedhetetlen a civil társadalom megfelelő működése, ennek ellehetetlenítése pedig ellentétes az unió alapértékeivel – mondta.

"A migráció kérdésében lehetnek véleménykülönbségeink, de ha általánosságban azt mondjuk, hogy félni kell a muzulmánoktól, általánosságban támadunk egy vallást, akkor a dzsihadisták útjára lépünk, akik megpróbálnak konfliktust szítani a társadalmaink között."

Szerinte a hetes cikk keretében lehet folytatni a párbeszédet a Tanácsban, ha nem sikerül rendezni bizonyos ügyeket.


Határzár és bosszú

A jelentés bosszú a tömeges bevándorlást ellenző magyar embereken és a migránsáradatot megállító határkerítést felépítő Orbán Viktor kormányfőn – mondta Szájer József fideszes EP-képviselő.

Szájer szerint hazugság, hogy Magyarország veszélyezteti a jogállamiságot. Azt mondta, ez éppen azokra igaz, akik a kormányt bírálják, például a különjelentést összeállító Sargentinire, illetve az EP illetékes szakbizottságára, amely elfogadta a dokumentumot.

Szerinte önkényesen olyan kérdéseket is vizsgáltak a jelentésben, amelyek nem tartoznak az uniós szerződések hatálya alá.

Gál Kinga azt mondta, hogy a jelentésnek semmi köze a valósághoz, amit jól mutat az is, hogy több tucat magyar civil szervezet nyílt levélben, több ezren petícióban tiltakoztak ellene.


Elfogultság és döntés

Elfogultnak nevezte a különjelentést Ryszard Legutko lengyel kormánypárti képviselő. Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció képviseletében felszólaló Legutko szerint ismét egy demokratikusan megválasztott kormányt támadnak az EP-ben.

Udo Bullmann szociáldemokrata frakcióvezető szerint az EPP tagjainak el kell végre dönteniük: Európa vagy Orbán oldalán állnak.

Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője szerint Magyarországot ma nem vennék fel az EU-ba. A bírálatok nem a magyar nép, hanem kizárólag a kormány ellen irányulnak – mondta.

Philippe Lamberts, a zöldpárti frakció társelnöke azt mondta, hogy az uniós tagsággal nemcsak jogok és előnyök, hanem kötelességek is járnak.

Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport vezetője kiemelte, hogy Orbán kiáll a népéért és az országáért, és azt javasolta, hogy Magyarország is csatlakozzon az EU-ból távozó Egyesült Királysághoz.


Koncepciós eljárás

Orbán Viktor Magyarország becsületét és a magyar emberek döntéseit védte meg Strasbourgban a bevándorláspárti képviselők alaptalan támadásaival szemben – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Budapesten. Avitából is világosan kiderült, a jelentés egy koncepciós eljárás része, az ítélet már megvan.

Azért akarják megbélyegezni Magyarországot és a magyar embereket, mert többször és határozottan kiálltak az illegális bevándorlás ellen - mondta Kocsis.


Olvassa el a címét

"A saját hazájuk ellen szavazó" magyarokkal az a baj, hogy "jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat" – mondta Orbán. A kormányfő a liberálisok vezetőjének válaszolva azt mondta: Verhofstadt jobban gyűlöli a konzervatív keresztényeket, mint amennyire szereti Európát.

"Aki pedig azt állítja, hogy a jelentés nem Magyarországot ítéli el, olvassa el a címét. Itt nem a magyar kormányt akarják elítélni, hanem Magyarországot" – mondta a kormányfő.


Lojális tag

A Fidesz az EPP lojális tagja, "ott is akarunk maradni", és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t – mondta Orbán. Szerinte vissza kell találni az alapítók és Helmut Kohl által kijelölt útvonalra, értékekhez, bátorsághoz és karakterhez, hogy a keresztény-konzervatív megközelítésnek is legyen pártja az európai politikában, az ilyen gondolkodású embereknek is legyen képviselete Európában, "mert ma ilyen nincs".

Orbán szerint az EPP bajban van, az elmúlt években "elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait, egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatos és méricskél, és gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek".


Alaptalan vádaskodás

Meg kell köszönni a kormánynak, amit a romákért tett, nem pedig elítélni – mondta Járóka Lívia fideszes EP-képviselő. Szerinte a jelentés ebben a témában is alaptalan vádaskodásokat tartalmaz, és elfogadása alááshatja az EP és az Európai Bizottság hitelességét is. Magyarország ma mindent elkövet a cigánygyerekek iskolai szegregációja ellen, és lépéseket tesz a legszegényebbek megvédésre – mondta.

Járóka sajnálja, hogy a jelentéssel még olyan EP-képviselőket is megvezettek, akik jól ismerik, hogy "Magyarország nagyon erős hozzáállást tanúsított az európai romastratégiában".

Másik felszólalásában Járóka kifogásolta, hogy a jelentésben benne maradhatott az, hogy "a szélsőjobboldali Magyar Gárda a Fidesz ideje alatt is tevékenykedhetett", illetve a romagyilkosságok a mostani kormány idejében történtek. A gyilkosságok elkövetőit az Orbán-kormány hatalomba lépésével elítélték, és Orbán Viktor első intézkedése volt 2010-es kormányra kerülése után, hogy a Magyar Gárda működését betiltsa – mondta Járóka.

A fideszes képviselő szerint most kell megállítani a Sargentini-jelentést, és arra kérte képviselőtársait, hogy szerdán szavazzanak ellene.


Jövő évi koalíció

A migráció kérdése osztja meg az Európai Néppártot, amely kedvére próbál tenni a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak, hogy a jövő évi választások után koalíciót tudjon velük alkotni – mondta Orbán az európai parlamenti vita után.

A kormányfő azt mondta, ha a néppárt összeáll a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és Emmanuel Macron francia államfő szervezés alatt lévő pártjával, akkor "a bevándorlás el fogja árasztani Európát".

"Ez migrációpárti koalíció lesz, és ez rossz hír Európának. Mi szeretnénk ezt megváltoztatni, mindent meg kell tennünk a keresztény Európa érdekében, hogy ez ne jöjjön létre" – mondta. "Jelen pillanatban még messze kisebbségben vagyunk" – mondta a kormányfő.


Kiábrándító

Az EP vitája kiábrándító volt, rossz irányba ment, ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a magyar miniszterelnökkel nem lehet egyezséget kötni, nem lehet kompromisszumra jutni – mondta Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő.

A politikának az lenne a lényege, hogy a társadalom érdekében közös megoldások szülessenek. Orbán Viktorral azonban nem lehet közös megoldásokat találni, mert "nem hajlandó tudomásul venni, hogy vannak más vélemények is a világon".

A miniszterelnök nem értette meg, hogy nem a magyar parlamentben van, ahol a "szokásos vádaskodással, mindenki lenyomásával és lenyúlásával" meg lehet nyerni politikai vitákat. Szerinte az EP-képviselők döntő többsége csalódott volt a miniszterelnök felszólalása miatt.