Orbán átmenetileg megfúrta a kvótarendszert

-

Sikeresen blokkolták egyes kelet-európai államok, elsősorban Magyarország és Szlovákia, hogy a Belügyminiszterek Tanácsa erős döntést hozzon a menekültkvótákról – írja a Spiegel Online alapján a hvg.hu.


A Spiegel Online azt írja, csak elvi, jogilag nem kötelező egyezség született 160 ezer menekült elosztásáról. Megállapodtak abban is, hogy Törökország és a válságrégiók konkrét anyagi segítséget kapnak, de az összeget nem konkretizálták. A biztonságos országok listáján Macedónia, Albána, Koszovó rajta van, míg Törökország nincs, így oda nem lehet gyorsított eljárással visszaküldeni a menekülteket.


Elvi megállapodás született a határ menti hot spotok felállításának üteméről is, ahol EU-s tisztviselők segítenek a menekültek regisztrálásában. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondat, ilyet Magyarországra nem akar.

Amiről még elvi megállapodás sincs, az az állandó elosztási mechanizmus, amely százalékosan rögzíti a menekültek országok közti elosztását. Az sem derült ki, kötelező vagy önkéntes kvóták lesznek a 160 ezer fő esetében. (A 120 ezerből 40 ezer embert önkéntes alapon osztottak szét, 8 ezer menekültért nem jelentkezett senki.)

Az uniós belügyminiszterek október 8-án döntenek, kivéve, ha az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk nem hívja össze az állam- és kormányfői csúcsot. Ezzel fenyegetőzött ugyanis. A belügyminiszterek tanácsának elég feles többséggel dönteni, utóbbiban viszont egyhangú határozatra van szükség.


Idő kell

A belügyminiszterek tanácsának soros elnöke, Jean Asselborn luxemburgi miniszter azt mondta, „kétségkívül nem minden tagállam támogatja további 120 ezer menekült szétosztását, de az elvi egyetértés mind a tagállamok számát, mind lakosságuk arányát tekintve nagyon széles körű”.

Asselborn úgy nyilatkozott, hogy szerinte egyes országoknak még egy kis időt kell hagyni. „Az apró Luxemburg is képes arra, hogy néhány száz nem keresztény és eltérő bőrszínű embert befogadjon. Ezt a félelmet le kell győzni, és ez pár országban még nem sikerült.”