Orbán a lengyel kormánypárttal tárgyal szerdán egy magánlátogatáson

Fotó: MTI/EPA / Stephanie Lecocq

-

Egy napos látogatást tesz Lengyelországban szerdán Orbán Viktor - értesült több forrásból is a VS.hu. A kormányfő információink szerint a lengyel kormánypárt meghívásának tesz eleget, így a vizit a protokoll szerint magánlátogatásnak minősül.


Magánlátogatáson találkozik a legbefolyásosabb lengyel politikusokkal Orbán Viktor szerdán Lengyelországban. A VS.hu több forrásból is úgy értesült, hogy a lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság PiS) meghívásának tesz eleget a magyar miniszterelnök, forrásaink szerint így a diplomáciai protokoll értelmében az út magánlátogatás. A találkozó helyszíne ezért nem a varsói parlament, hanem egy dél-lengyelországi üdülőhely lesz.


Egy az út szervezésére rálátó forrásunk szerint „nagyon lehetséges", hogy a magánlátogatáson Orbán Viktor Beata Szydlo lengyel kormányfővel, valamint a PiS elnökével, a lengyel politikai élet tényleges irányítójával is találkozik. A megbeszélések napirendje pontosan nem ismert, de az új lengyel kormány több olyan intézkedést is tett az utóbbi időben (az Alkotmánybíróság és a közmédia kormányzati befolyása alá vonása, az eurózóna-csatlakozás feladása), amit a Fidesz is megtett hatalomra kerülése után.

Az Európai Bizottság ugyanúgy eljárást tervez indítani ezek miatt Varsóval szemben, mint tette azt 2010 után Budapest esetében, ráadásul a kötelező menekültkvóta elutasításában is közösek az álláspontok a két párt, kormány között, egy informátorunk szavaival élve „bőven van lehetőség a tapasztalatcserére".

Orbán Viktor tavaly szeptemberben hasonló körülmények között, egy bajor kolostorban találkozott a német Keresztényszociális Unió (CSU) vezetésével is. A CSU az európai bevándorlással kapcsolatban szintén a Fidesszel azonos állásponton van, így Orbán látogatása egy Angela Merkellel szembeni gesztusként is volt értelmezhető akkor.

Tavaly tavasszal Orbán Viktort nem fogadta varsói hivatalos útja során az akkor még ellenzékből politizáló, és a választásokra készülő Jaroslav Kaczynski, mert a találkozót közvetlenül megelőzően fogadta Orbán Viktor Vlagyimir Putyint Budapesten.