Opera előtti tüntetés: megvan a felszólalók névsora

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Nyolcan is beszélni fognak az év első, az Opera előtt tartott tüntetésén. Az esemény Facebook-oldalán több mint tízezren jelezték részvételüket, további ezerötszáz ember pedig „lehet” választ nyomott. Közben a netadóellenes tüntetések szervezői is meghirdettek egy tüntetést február elsejére.


A tüntetésen Várady Zsolt és Takács Bori, a MostMi! kezdeményezés két elindítója mellett beszélni fog Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója, Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája társalapítója, Csizi Zsolt, a Város Mindenkié aktivistája, Madarász Csaba részvételidemokrácia-szakértő, Kálmán László nyelvész és Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő.


A Demokratikus Koalíció korábban közölte, hogy nem vesz részt a január 2-ára szervezett tüntetésen. A DK szóvivője szerint a párt az után döntött így, hogy december végén folyamatos kritikák érték őket a szervezők részéről. A vita azt követően indult el, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette, a párt saját zászlóival és transzparenseivel megy tüntetni.

Az MSZP jelezte, hogy pártjelvények nélkül, azonban a párt színének megfelelő sálban fognak tüntetni. A vörös sálas MSZP-sek azonban könnyen elveszhetnek a tömegben, ha a résztvevők megfogadják a szervezők tanácsát, és a társadalom sokszínűségét a sálaikkal mutatják be.

A tüntetés helyszíne és időzítése nem véletlen. 2012. január 2-án az Operánál tartották az Alaptörvény elleni, Lesz még magyar köztársaság! című demonstrációt, amelyen a Jobbik kivételével minden ellenzéki párt és számtalan civil szervezet képviseltette magát. Ám a mostani szervezők az akkoriakat nem vonták be a kezdeményezésbe.


A szervezők azt javasolják, hogy a tüntetők az Oktogon felől érkezzenek. A kisföldalatti nem fog megállni az Operánál. A tüntetés este hat órára van meghirdetve.

A tüntetés miatt az Andrássy út az Oktogon és a Deák Ferenc tér között le lesz zárva. Emellett a környékbeli utcákon parkolási tilalmat is bevezettek. A rendőrség a lenti térképet adta ki a lezárásokról.És már jön a következő is

A volt iWiW-alapító Várady Zsolt korábban a VS.hu-nak azt mondta, hogy a netadóellenes tüntetéseket szervező Gulyás Balázs nincs a szervezők között. Ez így is van, de Gulyás Balázs Facebook-profilján azt jelezte, hogy elmegy a rendezvényre.


Ráadásul két Facebook-csoport, a Gulyás-alapította Százezren az internetadó ellen és a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért épp ma hirdette meg a következő kormányellenes tüntetést február 1-re, egy nappal Angela Merkel német kancellár tervezett budapesti látogatása elé.