On The Spot exkluzív: Ang Szan Szú Csí a burmai diktatúráról

Fotó: On The Spot / István Hajdu

Az Arany Nimfa- és Pulitzer-emlékdíjas On The Spot legújabb filmjében nemcsak Augusto Pinochet, Idi Amin Dada és Fidel Castro gyerekei szerepelnek: Cseke Eszter és S. Takács András exkluzív interjút készített a legfontosabb burmai politikussal, a béke Nobel-díjas Ang Szan Szú Csível.


„A hölgyet” – ahogy Szú Csít a földalatti ellenzéki körökben emlegették az elmúlt évtizedekben – akkor ismerte meg a világ, amikor 1990-ben pártjával megnyerte a burmai választásokat, de ez mit sem számított: a tábornokok házi őrizetbe helyezték és ott is tartották a következő húsz év legnagyobb részében, hogy senki és semmi se veszélyeztesse korlátlan hatalmukat. Szú Csí házi őrizetét időről időre mondva csinált indokokkal hosszabbították meg a burmai hatóságok, 2009-ben például arra hivatkozva, hogy egy amerikai átúszott a háza mellett található tavon, hogy találkozhasson vele. A nyugat és az Egyesült Államok gazdasági szankciókkal próbálta a diktatúra puhítására és Szú Csí szabadon bocsátására ösztökélni Burmát. Amikor már józan ésszel tarthatatlannak tűnt a fogság fenntartása, az amerikai látogató ürügyén 18 hónappal hosszabbították meg a házi őrizetet, gondosan ügyelve rá, hogy a büntetés csak a 2010-es választások után járjon le. Ennek azért volt különösen nagy jelentősége, mert húsz év után először tartottak választásokat Burmában. A legnagyobb és legnépszerűbb ellenzéki párt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért nehéz döntés elé került: vagy nem vesz részt a választásokon, vagy lemond első számú vezetőjéről, Ang Szan Szú Csíról és a többi börtönben ülő politikai fogolyról.A párt egyik alapítója, a 18 évre börtönbe zárt U Win Tin szabadulása után az On The Spotnak adta az első tévéinterjút. (A beszélgetés a BBC adásán keresztül jutott el a nemzetközi közösséghez, a magyar műsor pedig a burmai epizódért Press Freedom Awardot kapott Strasbourgban az Európa Tanácstól.) Az interjúban Win Tin azt mondta, hogy nem tagadhatják meg Szú Csít, és kijelentette, hogy nem indulnak a választásokon rabszolgaként, inkább megtartják a becsületüket. Win Tin azzal indokolta döntésüket, hogy Szú Csí mindig is hosszú távon gondolkodott, és ők sem tehetnek mást, hiszen vezetőjük az egész életét feláldozta, és még a legnehezebb helyzetben sem hagyta el az országot. Ang Szan Szú Csí egykori főtanácsadója arra utalt, hogy a kilencvenes évek végén „a hölgy” szabadon távozhatott volna angol férje, Michael Aris halálos ágyához, de mind ő, mind az ellenzék joggal tartott attól, hogy a tábornokok így akarnak megszabadulni tőle, és soha többé nem térhetne vissza Burmába. Szú Csí nem élt a lehetőséggel, mert ahogy azt az On The Spotnak adott interjújában elmondta, úgy érezte, nagyobb szüksége volt rá a hazájának, mint a családjának.Ez a történet ihlette a U2 Walk On című dalát is, amely jól mutatja, hogy Szú Csí milyen támogatottságra tett szert a politika világán kívül is a házi őrizet idején. Csak az ír rockzenekar turnéja során sok millió ember nézte és hallgatta a burmai ellenzék vezetőjét a kivetítőkön. Szú Csí szerepelt a dal klipjében is, amelynek szövege egyértelműen róla szól:

„You could have flown away A singing bird In an open cage Who will only fly Only fly for freedom”
2010 novemberében végül szabadon engedték a burmai ellenzék első számú vezetőjét, két évvel később indulhatott a választásokon is. Most azért küzd, hogy Burmában demokratikus alkotmány szülessen, egyenlő esélyekkel indulhassanak a pártok a következő választásokon, és eltöröljék az alkotmányból azt a pontot, amely szerint ő sosem lehet Burma vezetője, mert angol férje volt és angol állampolgárok a gyerekei is. Szú Csí fogságának történetét és politikai jelentőségét leggyakrabban Nelson Mandeláéhoz hasonlítják. Az alábbi videóban az On The Spot exkluzív interjújából látható részlet, premier előtt, csak a VS.hu oldalán.Az On The Spot: Diktátorok gyermekei hatodik epizódja április 9-én 21.10-kor kerül adásba az M1-en.