Ön ismeri Vida Ildikót?

Forrás: MTI Zrt. Fotószerkesztőség

-

Saját magát anyatigristípusnak tartja, Simicska Lajos emberének ismerik, Bibó-kollégista volt, második családja pedig a NAV. Összeszedtük, mit lehet tudni az adóhivatal elnökéről, aki kedden – hosszú tépelődés után – bevallotta, tényleg nem utazhat be az Egyesült Államokba.


A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) honlapján nincs önéletrajz az intézmény elnökéről, Vida Ildikóról. Nem véletlenül nem találtuk, az Átlátszó hivatalos adatigénylésére meg is tagadták annak kiadását, mondván, az nem közérdekű adat, és esetleg magánjellegű információkat is tartalmazhat.

Vida Ildikóról azért több korábbi életrajzi adat elérhető (ezek forrása leginkább egy hivatalos, 1998-ból származó MTI-életrajz), ezeket összeszedtük. De elsőként álljon itt egy önvallomás a legfrissebb interjúból, amelyben beismerte, hogy korrupciós gyanú miatt most tényleg nem engedik be az Egyesült Államokba.


„Anyatigristípus vagyok, és két családom van, az egyik a szűkebb családom, a másik maga a NAV. A végsőkig küzdeni fogok az igazunkért, és soha nem adom fel.”

Az anyatigris és főnöke


Az idén 50 éves Vida Ildikó tehát azt sugallja magáról, hogy harcos alkat, jóllehet eddigi munkahelyei alapján viszonylag szürke, hivatalnoki pálya áll mögötte. Kisújszálláson született, ott járt általános iskolába, majd a törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Gimnáziumban érettségizett. Ezt követően jogásznak tanult az ELTE-n, a rendszerváltás évében szerezte meg a diplomáját, két év múlva jogi szakvizsgát tett, és adótanácsadói szakképesítést is szerzett. Az Átlátszó korábbi értesülése szerint a Bibó-szakkollégiumnak is tagja volt; bibós volt Orbán Viktor és Simicska Lajos is, továbbá Vida egyik évfolyamtársa volt az a Győri Tibor, aki nemrég még a kormányfő egyik tanácsadója volt (2012 júniusa óta pár hónappal ezelőtti menesztéséig államtitkári rangban).

Vida első munkahelye a Pest Megyei Adófelügyelőség volt, itt volt három évig főelőadó. Ezután váltott, 1992-től 1998 augusztusáig a 124. számú Ügyvédi Iroda tagja volt, elsősorban társasági jogi ügyekkel foglalkozott. E mellett öt évig látta el a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének jogi képviseletét, amelyhez egyebek között a minisztériumok, a bíróságok, az ügyészségek, az önkormányzatok, a Magyar Tudományos Akadémia és számos közalkalmazotti terület tartozott.


Simicska jobbkeze

Az adóhatósághoz, akkor még APEH-hez 1998-ban igazolt, rögtön elnökhelyettesként Simicska Lajos akkori elnök mellett. Mivel Simicska egy év után már a háttérbe vonult, Vida lett az elnök az első Orbán-kormány alatt végig, a kormányváltás után pedig követte Simicskát: 2002 és 2010 közötti szocialista kormányzatokat a Simicska-érdekeltséghez tartozó Mahír-alkalmazottként, jogtanácsosként vészelte át. Cégbírósági adatokra hivatkozva az RTL Klub 1999-ben azt állította: Vida két Mahír-cégnek, a Mahír Salgótarján Kft.-nek és a Mahír Többlet Ajándéktárgy Kft.-nek volt az ügyvezetője.

A második Orbán-kormányban megint Vida lett az adóhatóság feje, Matolcsy György, akkori gazdasági miniszter nevezte ki, miután leváltotta Szikora János korábbi elnököt. Megbízatása határozatlan időre szól, és bár a kitiltási vallomás nyomán azonnal alakult egy „Mondjon le Vida Ildikó” Facebook-csoport és ennek apropóján vasárnapra megint tüntetés szerveződik (pár óra alatt több mint ezer résztvevővel), Vida Ildikó még a posztján van. Mivel a történtek megviselték, most szabadságát tölti, de az interjúban jelezte, nem mond le:


„ha felállnék, azzal beismerném a vádakat. Márpedig, és ez itt a lényeg, amit kerülgetünk, hogy semmit, érti?, semmit nem követtem el.”

Vida határozottan állítja, semmilyen korrupciós ügynek nem – és nem is volt – a részese, és tisztán áll bármilyen vizsgálat elé.


A nap bejelentését Facebook-oldalunkon kommentelheti