Ön fizeti az amerikai lobbista whiskyjét, kávéját és taxiszámláját is

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

A Népszabadság utánanézett, hogy a Washingtonban a magyar érdekekért lobbizó Connie Mack mire költi a magyar államtól kapott 1,4 milliárdos tiszteletdíját.


Egy taxizás 6 dollár 70 centért, egy kávé a fontos kongresszusi meghallgatás előtt 5 dollár 65-ért, és egy üveg whisky 47 dollárért – ezeket a tételeket is tartalmazza Connie Mack elszámolása. Az amerikai lobbista a magyar kormánnyal áll szerződésben, feladata, hogy Washingtonban javítsa az Orbán-kormányról kialakult, nem túl hízelgő megítélést.


Connie Mack a Levick kommunikációs cég tulajdonosa. Mint a Népszabadság írja, „a Levick január óta alvállalkozója a magyar államnak Washingtonban lobbizó konzorciumnak, a fenti részletek az első fél éves beszámolójából derülnek ki. Eddig csak annyit tudtunk, hogy az egykori floridai republikánus kongresszusi képviselő, Connie Mack cégei, az SLI Group és a Liberty International Group a Századvéggel közös konzorciumban tavaly nyertek el egy 1,4 milliárd forintos szerződést, amelynek értelmében négy éven keresztül lobbiznak az Egyesült Államokban a magyar érdekekért.”


Connie Mack az ön pénzéből kávézott


Washingtonban a Kongresszusban május 19-én tartottak meghallgatást a magyarországi demokratikus állapotokról – a Levick egyik legfontosabb feladata az volt, hogy ezen lehetőleg kedvezőbb színben tűnjön fel a magyar kormány tevékenysége. Ennek érdekében Connie Mack és kollégái már februárban keresték a kapcsolatot a képviselőház külügyi bizottságának Európai, Eurázsiai és Új Biztonsági Kihívások nevű albizottságával, amelyik a meghallgatást összehívta.

Mint a Népszabadság írja, az események a meghallgatás előtti napokban pörögtek fel: a Levick egyik munkatársa május 12-én találkozott Greg Meeks demokrata képviselővel. Két nappal később Ted Poe és Randy Weber republikánus, valamint Albio Sires és William Keating demokrata képviselővel tárgyaltak. Az albizottság elnökével, a republikánus Dana Rohrabacherrel is beszéltek. Tom Marino republikánus képviselővel május 19-én, a meghallgatás napján sikerült találkozni. Egész héten számos e-mailt váltottak az albizottság alkalmazottaival, és telefonon is egyeztettek.

A meghallgatás végül magyar szempontból jól sikerült: a bizottság republikánus tagjai megvédték a kormányt. A Levick költségelszámolásainak további érdekességeiről részletek a Népszabadság cikkében.