Ombudsman: A kisiskolásokat is két táborra szakíthatja a kockás ing

-

Az oktatási jogok biztosa szerint sok szülő attól tart, hogy hátrányos megkülönböztetés éri a gyerekét a hétfői Nem leszek a suliban nevű kezdeményezés miatt. Aáry-Tamás Lajosnál 6-7 éves gyerekek szülei is panaszkodtak már, hogy két részre szakadt az osztály aszerint, hogy ki viselt kockás inget.


Az ombudsman a Klubrádió reggeli műsorában elmondta, sok aggódó szülő kereste meg az elmúlt napokban, akik attól félnek, hogy a gyerekeiket az alapján ítélik majd meg az iskolában, hogy csatlakoznak-e a hétfői otthonmaradós akcióhoz. A biztosnak meglepetést okozott, hogy a szülők által szervezett kezdeményezésben tanítók és tanárok kérik arra a szülőket, hogy hétfőn ne vigyék iskolába gyerekeiket, ebben a döntésben szerinte a pedagógusoknak nem lenne szabad befolyásolniuk a szülőket és a diákokat.

Aáry-Tamás Lajos olyan iskoláról is tud, ahol a szülők egy része csatlakozna ugyan a megmozduláshoz, de nem tudnak kimaradni a munkahelyükről, ezért ők hétfőn kockás ingben küldik majd iskolába a gyereküket. A kockás ingről az ombudsman azt gondolja, hogy önmagában egy fricska az oktatáspolitika számára, ami rendben is van, de ha „elkezd állandósulni az iskolán belül, akkor lesznek majd a kockás ingesek, akik balra mennek, és lesznek a többiek, akik jobbra.”

A oktatáspolitika elleni tiltakozás szimbóluma így szerinte éket verhet a gyerekek és a családok közé, ráadásul olyan is általános iskolából is kapott már jelzést, ahol az elsős diákok között alakult ki ez a megkülönböztetés. „Azt gondolom, hogy 6-7 éves gyerekek nem kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy elkezdjék őket a ruházatuk alapján minősíteni vagy politikai táborokba besorolni. Ezért gondoltam azt, hogy érdemes végiggondolni, hogy mi történjen hétfőn.”