Olvad a Fidesz-tábor: a Nézőpont után az Ipsos is ezt mérte

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az Ipsos szerint a Fidesztől elpártolók ugyanakkor nem másik pártot erősítenek, hanem a bizonytalanok táborát. A Nézőpont szerint viszont a bizonytalanok száma is csökkent. Abban egyetértenek a közvélemény-kutatók, hogy a kormánypárt gyengülése az elmúlt hetek belpolitikai fejleményeinek tükrében nem meglepetés.


A Fidesz egy hónap alatt annyi szavazót veszített el, mint amennyit a parlamenti választások óta összegyűjtött, így tábora a teljes népesség körében 35 százalékról 30-ra csökkent – derül ki az Ipsos novemberi elemzéséből.

A kormánypárt támogatottságának gyengüléséből az Ipsos mérései szerint ugyanakkor nem a többi párt profitált: a Jobbik és az LMP egy-egy százalékponttal növelte táborát, a baloldali ellenzék pártjainak, az MSZP-nek, a DK-nak és – az ebben a formában utoljára mért – Együtt-PM-nek viszont egy-egy százalékponttal csökkent a tábora. Így a Jobbik 13, az LMP 4, az MSZP 11, a DK és az Együtt-PM 2-2 százalékon áll. Közben a politikailag passzívak, bizonytalanok csoportja növekedett viszonylag jelentősen: 31-ről 35 százalékra.

A Nézőpont Intézet tíz napja kiadott felmérése szerint is csökkent a Fidesz támogatottsága, 32 százalékról 29-re. A Nézőpontnál az MSZP és a DK egy-egy százalékponttal javítva 7, illetve 6 százalékon állt, az Együtt-PM pedig maradt 1 százalékon. A Jobbik és az LMP a Nézőpontnál komolyabban erősödött: a Jobbik további három százalékkal növekedve 14, az LMP két százalékpontos növekedéssel 5 százalékon állt a teljes népesség körében. Itt ugyanakkor a bizonytalanok, a rejtőzködők, illetve a nem szavazók tábora csökkent 4 százalékponttal 38 százalékra.

A Fidesz szavazóvesztését mindkét közvélemény-kutató az elmúlt hetek tüntetéseinek és az azokat kiváltó belpolitikai eseményeknek, például az internetadó tervének tudja be.


Kik is hagyják el a Fideszt?

Az Ipsos az eredményeit demográfiai csoportokra is levetítette, mint írja: a kormánypártot elhagyók főképpen a fiatalok, a középkorúak, a középrétegek, a 10 ezer fő alatti városok lakói között találhatók. Ezek olyan társadalmi rétegek, amelyek körében a Fidesz kimagaslóan jól szerepelt az idei három választáson.


A párt támogatói derékhadát jelentő rétegekben elszenvedett 10-12 százalékpontnyi visszaesések következtében némileg megváltozott a Fidesz-tábor társadalmi karaktere; nagyon szokatlan például az, hogy az életkor emelkedésével egyre nagyobb a párt támogatottsága. Az is új fejlemény, hogy eltűnt a Fidesz régóta megfigyelhető iskolázottság szerinti viszonylag egyenletes beágyazottsága. Az alacsony és magas képzettségűek körében az átlagosnál jóval nagyobb támogatottságot élvez, a szakmunkás végzettségűekkel és az érettségizettekkel szemben.