Olcsóbb benzint ígértek, több százmilliót csaltak ki vállalkozóktól

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Csalás miatt nyomoznak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói, miután ismeretlenek több százmilliót csaltak ki vállalkozóktól - tájékoztatta a rendőrségi szóvivő az MTI-t. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint üzemanyag-értékesítő vállalatnak adja ki magát, és ezzel milliókat csal ki hazai cégektől egy, az egész ország területén tevékenykedő bűnszervezet.


A rendőrségi szóvivő a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva csak néhány részletet árult el az ügyről. Mint mondta, a szervezet által kicsalt összegek 1 és 5 millió forint között mozogtak. A bűncselekmény-sorozatban munkát kereső embereket szólítottak meg és bizalmi állást ígértek nekik, majd bankszámlát nyittattak velük, és ezekre utaltatták a kicsalt pénzeket.


A MÁSZ hivatalos honlapján, a petroleum.hu oldalon található felhívás szerint a csalók néhány, üzemanyag-nagykereskedelmi tevékenységet is folytató tagvállalatuk nevével visszaélve kínálnak kedvezményes áron üzemanyagot a különböző tevékenységet folytató, nagyobb üzemanyag felhasználással rendelkező vállalkozásoknak.

Azt írták, hogy a több mint másfél éve garázdálkodó banda több mint száz vállalkozásnál próbálkozott már. Jelentős, esetenként akár több millió forintos nagyságrendben tesznek ajánlatot, majd a szerződéses árhoz képest extra kedvezményt kínálnak, amelynek feltétele az azonnali - az áru beérkezését megelőző - fizetés.

A MÁSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az információgyűjtő hamis megkeresés nem az üzemanyag-nagykereskedő partner e-mail címéről érkezik, a megküldött (hamis) elektronikus számlán nincs időbélyeg vagy azonosító. Ráadásul a megküldött számlán nem a hivatalos partnerrel kötött szerződésben szereplő, a korábbi kereskedelmi ügyleteknél alkalmazott bankszámlaszám van feltüntetve.