Olaszország hadat üzent a professzorbűnözésnek

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

A tanárok informális kapcsolatrendszere döntötte el, ki hol dolgozhat. Az ügyészség nyomoz ellenük.


Hét egyetemi professzort korrupció vádjával letartóztattak, huszonkét kollegájukat egy évre eltiltották a tanítástól, mert az egyetemi állásokat nem érdem alapján, hanem mondvacsinált pályázatokkal, saját embereik között osztották szét.

A letartóztatott és az eltiltott tanárok között neves oktatók szerepelnek. Többségük elismert, közgazdasági, pénzüggyel és adóügyi joggal foglalkozó professzor, aki minisztériumi bizottságoknak, politikai és vállalati tanácsadói testületnek is tagja volt. A firenzei ügyészség vizsgálata alapján 150 házkutatást tartottak az országban.

A korrupciós vizsgálat 2013-ban indult Philip Laroma Jezzi olasz-brit adószakértő feljelentése alapján. A Firenzében dolgozó Laroma Jezzi egyetemi tanári állásra pályázott, és esélyesként vett részt egy országos pályázaton. Idősebb kollégája, Pasquale Russo volt egyetemi professzor azonban beszélgetésre hívta, és felszólította, hogy lépjen vissza, mert a tanári posztnak már megvan a nyertese. "Ez Olaszországban nem így működik, majd neked találunk mást, ha nem lépsz vissza, vége az egyetemi karrierednek" – fenyegette meg a professzor.

Russo el magyarázta, miként működik Olaszországban az egyetemi állások odaítélése: nem érdem, hanem ismeretség és protekció alapján nevezik ki a tanárokat. A már állásban levő professzorok jelzik egymásnak, hogy egyes pályázatokon kinek kell elsőként befutnia. Kölcsönösen segítik álláshoz egymás embereit, hogy megbízható, irántuk elkötelezett kollégákkal vegyék körbe magukat. Az egyetemi maffiarendszerben nem az számít, hogy ki a legjobb arra az állásra, "az számít, hogy a te embered legyen" – mondta Russo. Azt tanácsolta, hogy Laroma Jezzi "ne angolként, hanem olaszként" álljon hozzá. Laroma Jezzi rögzítette a beszélgetést, és feljelentést tett.

Az olasz egyetemek professzori maffiája miatt a fiatal olasz diplomások, kutatók egy része külföldön keres állást, tudva, hogy hazájában kapcsolatok nélkül ez lehetetlen lenne. 1999 és 2007 között az egyetemi pályázatokon állást nyert oktatók több mint 90 százaléka ugyanazon az egyetemen rendelkezett kapcsolatokkal, ahol megszerezte a tanári helyet, vagy a tanszék professzorainak volt egykori tanítványa, vagy esetleg egy másik egyetemi tanárnak volt a rokona.