Obama: megduplázzuk az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseinket

-

A törökországi G20-csúcson Juncker a bevándorlók befogadásáról, az amerikai elnök pedig a szíriai béke szükségességéről beszélt.


A koalíciónk összes tagjával együtt megduplázzuk az erőfeszítéseinket a szíriai békés átmenet érdekében - mondta Barack Obama amerikai elnök. Obama ezután arról beszélt, hogy az Iszlám Állam olyan erő, amely hatalmas szenvedést és fájdalmat tud okozni Ankarától Párizsig, és hogy mindent meg kell tenni az elpusztításához. A beszéd érdekessége, hogy Obama is az ISIS arab nevét, a Daesh-t használta, amelyet a dzsihádisták gyűlölnek.


Befogadó Európát szeretne Juncker

Nincs szükség az európai bevándorlási szabályozás felülvizsgálatára - mondta az törökországi G20-csúcson Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a párizsi terrortámadást végrehajtó emberek


ugyanazok az emberek, akik elől a migránsok menekülnek, nem pedig fordítva.

Juncker arra szólította fel az európai vezetőket - nem kiemelve a kvótarendszert már szombaton visszautasító új lengyel vezetést - hogy ne engedjenek a zsigeri reakcióiknak. "A párizsi támadások elkövetője bűnöző, nem pedig menekült vagy menedékkérő" - mondta Juncker.

A vasárnap kezdődött tanácskozáson a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő országok vezetői arra jutottak, közös fellépésre van szükség a terrorizmus ellen.


A Reuters információi szerint a vezetők megállapodtak abban, hogy szigorítják a határellenőrzést és erősítik repülésbiztonságot. (Nemrég egy Egyiptomból indult repülő zuhant le, a fedélzetén több mint 200, zömmel orosz utassal, a tragédiát az eddigi hírek szerint pokolgép okozhatta.)

A megállapodás teljes szövegét később hozzák nyilvánosságra.