Obama: Castróról a történelem dönt majd

Fotó: MTI/EPA/EFE/Cubadebate / Alex Castro

-

Fidel Castro halála erős érzelmeket vált ki a kubaiakból, Castro emberek, családok és népe sorsát változtatta meg, óriási hatását pedig a történelem fogja feljegyezni és megítélni – tudatta szombaton közleményben Barack Obama amerikai elnök.


Obama kiemelte: az Egyesült Államok baráti kezet nyújt a kubai nép felé.

Kitért az elnök arra is, hogy a két ország viszonyát csaknem hat évtizeden át viszálykodás határozta meg, de elnöksége alatt kemény munka folyt, hogy le lehessen zárni a múltat, a jövőben ne a nézetkülönbségek határozzák meg a két ország viszonyát, hanem barátság és a jószomszédi kapcsolatok.
„Részvétünket fejezzük ki Fidel Castro családjának, együttérzéssel és imával gondolunk a kubai népre, akik a következő napokban felidézik a múltat, és a jövőbe tekintenek. S mindeközben a kubai népnek tudnia kell: az Amerikai Egyesült Államok a barátja és partnere” – zárta közleményét az amerikai elnök.
Washington csaknem hat évtizede, a Fidel Castro vezette kubai forradalom győzelme és a Kubában működő amerikai vállalatok államosítása után rendelt el szigorú embargót a kommunista karibi szigetországgal szemben.