Nyomozást rendelt el az ügyészség a Budapest Szíve program miatt

Fotó: MTI/MTVA / Manek Attila

-

Az uniós csalásellenes hivatal, az OLAF fordult a magyar hatóságokhoz, mert visszaélésgyanús ügyeket talált az uniós pénzeket is felhasználó belvárosi projektnél. Az V kerület szerint az OLAF félreérti a helyzetet, rosszul értelmezi az iratokat.


A Fővárosi Főügyészség az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Budapest Szíve Programra vonatkozó jelentését - tartalma alapján - feljelentésként értékelte, és annak alapján a főügyészség


különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt

nyomozást rendelt el - közölte a VS.hu megkeresésére az ügyészség. A nyomozás teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztályát bízták meg, írták válaszukban.

Elsőként a VS.hu írta meg, hogy az OLAF a magyar hatóságokhoz és uniós intézményekhez fordult, mert visszaéléseket gyanít a programnál. A magyar ügyészségtől azt kérte, hogy tegyen lépéseket az ügyben, ezzel párhuzamosan úgynevezett pénzügyi javaslatot tettek az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának is - feltehetően arról, hogy kérje vissza a projektre adott pénz egészét vagy egy részét.

A hivatal titoktartásra hivatkozva részleteket nem árult el az ügyről, annyit közöltek csak, hogy az OLAF-hoz korábban olyan panaszok érkeztek, hogy szabálytalanság és csalás lehetett a felújítási munkákat megelőző közbeszerzéseknél.

Az Index még 2012 márciusában számolt be arról, hogy Brüsszelnek problémái vannak a Budapest Szíve programmal, amelynek keretében az V. kerületben a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti utcákat építették át. A lap szerint az Európai Bizottság úgy találta, irányított közbeszerzés folyt.

A kiírásnak azokat a részeit kifogásolták, ami szerint a pályázóknak műemléki környezetben végzett, több százmillió forint értékű referenciákat írtak elő. A feltételek miatt csak egy konzorcium pályázott. A kiírók - V. kerületi önkormányzat és a főváros - versenytárs hiányában elfogadták a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlatot.


A kerület szerint az OLAF félreérti

“Az önkormányzat tudomása szerint az OLAF és a korábban eljárt Bizottság egyáltalán nem állapította meg, hogy a projekt keretében irányított közbeszerzésre, csalásra, vagy hasonló súlyú visszaélésre került volna sor” - közölte az V. kerület. Szerintük a vizsgálat során a közbeszerzési eljárás egy részének lehetséges szabálytalanságára vonatkozó megjegyzéseket tettek. Erről azonban részleteket nem közöltek.

“Kiemeljük, hogy a Bizottság és az OLAF hivatkozásai több esetben és tekintetben is teljes mértékben valótlanok voltak, alapvető félreértéseken és az iratok hiányos feldolgozásán alapultak” - írták. Hozzátették: az önkormányzat a jogszabályban előírt és szükséges eljárásokat minden esetben lefolytatta. Az eljárás nem okozta a költségek növekedését, ezt a Bizottság és az OLAF megállapítása sem tartalmazták