Nyomoz a rendőrség a ligetvédőt verő biztonsági miatt

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Elismerte a rendőrség információnkat, hogy nyomozást indítottak Komáromy Gergely megverése miatt. A ligetvédők új táborát is fel akarják számolni a biztonságiak, miközben érvényes területfoglalási engedélyük van.


 A büntetőeljárás nyomozási szakaszában van

– ezt azért sikerült kihámoznunk a BRFK tájékoztatást megtagadó válaszából.


Arra voltunk kíváncsiak, megindították-e a nyomozást azzal a férfivel szemben, aki múlt csütörtökön gyomorszájon vágta Komáromy Gergelyt, az egyik ligetvédőt a Közlekedési Múzeum tetején. Az aktivista múlt kedden, miután a biztonságiak bekerítették a múzeumot, az épület kéményére mászott, csütörtökön pedig a villámhárítón át ismét a tetejére. Második akciójának a biztonságiak vetettek véget, a férfit többször megütötték, földre küldték, a bántalmazásról készült filmet a kettősmérce publikálta.

Úgy értesültünk, a rendőrség múlt vasárnap a múzeum köré vont építési területről vitte el a biztonsági őrt. Ezzel kapcsolatban is hiába kérdeztük a rendőrséget. „A büntetőeljárás nyomozási szakaszában a sajtónak adandó tájékoztatásról szóló 26/2003. (VI.26.) BM-IM együttes rendelet értelmében, nyomozó hatóság nem adhat olyan tájékoztatást, amelynek során a gyanúsított, a sértett, a tanú, valamint a büntetőeljárásban részt vevő egyéb személy azonosíthatóvá válik” – tudatta a VS.hu-val a BRFK.

Az őrzővédővel szemben a bántalmazott aktivista, és Baán László a liget projekt kormányzati biztosa is feljelentést tett múlt héten.Harc lehet az új táborért

A ligetvédők péntek délelőtt ismét konfliktusba keveredtek a biztonsági őrökkel, új táborhelyükön, a volt Hungexpo-telek legszélesebb bejárata előtt. Ahogy megírtuk, március közepétől a telken belül működtették alaptáborukat, ahonnan kedd reggel 300 rendőr fellépésével penderítették ki őket. Tegnap visszakapták ingóságaikat az őrző-védőktől, amikből csütörtök este ismét felépítették bázisukat.


Ezt már nem nézik jó szemmel a bent lévők, felszólították őket, hogy hagyják el a területet, különben rendőri intézkedést kérnek. A ligetvédők ugyanis megakadályozták, hogy a falépítéshez használ préselt falapokat a kerítés külső oldalán is felerősítsék, így dupla falazatú palánk keletkezne a telek körül. Az építkezők az egész tábort az út túloldalán akarják látni, amit a ligetvédők nem fognak hagyni, meg fogják védeni – nyomatékosította szándékukat az egyik aktivista.

A ligetvédők erős aduja az egész ligetre vonatkozó közterület használati engedélyük, amit a héten szeptemberről sikerült december 31-ig meghosszabbítaniuk. Ez kiterjed a járdákra, a Hungexpo-telekhez vezető közutakra is, amelyeket most elfoglalnak – a telek másik bejáratát egy sátorral torlaszolták el. A rendőrség, amely változatlanul állandó készenlétben van egy kisebb egységgel a helyszínen, nem intézkedett a civil aktivistákkal szemben, látván érvényes engedélyüket.