Nyomoz a NAV a Jobbik gazdálkodása miatt

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A notórius fideszes feljelentő, Tényi István tett bejelentést az adóhivatalnál, a NAV most megkezdi a nyomozást számviteli rend megsértése és más bűncselekmények miatt.


Tényi István, budapesti Fidesz-tag (portrénk róla itt), aki már rengeteg szervezet és személy ellen tett bejelentést, most a Jobbik gazdálkodása miatt is megtette ezt. Ezúttal sikerrel, legalábbis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a nyomozást.


Tényi több hibát is talált a párt számvitelében. Többek között:
  • a szervezeti egységek bevételei és kiadásai hiányosan szerepeltek a számviteli nyilvántartásokban és a beszámolókban, a szervezetek mintegy 90 százalékának gazdálkodásáról semmilyen információval nem rendelkezett a párt;
  • a 2010. évi beszámoló 17,4 millió forint összeggel nagyobb kiadást tartalmazott, mint amit a bizonylatok és főkönyvek alátámasztottak;
  • a bevételi főösszegre vetített elszámolási hibák mértéke 2010-ben a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt meghaladta a 2 százalékos átfogó lényegességi küszöb mértékét;
  • a 2009-es és 2010-es beszámoló specifikus lényeges hibát tartalmazott, mert a párttörvényben előírt értékhatárt meghaladó hozzájárulások, adományok nevesítése nem volt teljes körű, illetve a támogatásokat hibás összeggel közölték;
  • a használatra kiadott eszközökről, a készpénzpénzforgalomról a szervezeti egységek nem vezettek nyilvántartást;
  • a vizsgált időszakban 106 008 Ft névtelen adományt fogadott el a Jobbik a párttörvény tiltó előírása ellenére.
Tényi a bejelentését azután tette, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) januári jelentésében – amelyben a Jobbik 2011–2012-es költségvetését vizsgálta – sorozatban negyedszerre marasztalta el a pártot. Akkor az ÁSZ ellenőrzése 8 863 900 forintnyi kiadást talált, melynek valódiságát a Jobbik nem tudta számlával alátámasztani.

Ez kevesebb a Jobbik 2010-es költségvetésében talált, 17,4 millió forintnyi, számla nélküli kiadáshoz képest, de még mindig több, mint a többi parlamenti pártnál együttvéve – írta Tényi, aki a bejelentésében arra is kitért, hogy az azóta megszűnt jobbikos pártalapítvány, a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítvány 2009–2010-es gazdálkodásával kapcsolatosan szintén voltak problémái az ÁSZ-nak.

Ugyanígy problémája volt az ÁSZ-nak a következő pártalapítvánnyal, a Gyarapodó Magyarországért Mozgalommal, itt szintén a számviteli törvényben foglalt szabályok bizonyos pontjainak nem felelt meg az alapítvány.

Tényi bejelentésében lehettek megfontolásra érdemes kifogások, ugyanis a NAV arról tájékoztatta, hogy megkezdik a nyomozást számviteli rend megsértése és más bűncselekmények miatt.