Nyolcezernél is több civil halt vagy sebesült meg Afganisztánban idén

Fotó: https://www.flickr.com/photos/aljazeeraenglish/8153255174 / Al Jazeera English

-

Legkevesebb 8050 civil vesztette életét vagy sebesült meg Afganisztánban az év első kilenc hónapjában, az embereknek hozzávetőleg a fele terrortámadások áldozata lett, míg mások harci cselekményeknek vagy légicsapásoknak - közölte az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) szerdán.


A szervezet szerint a polgári áldozatok (sebesültek és halottak) száma nagyjából azonos szinten volt a tavalyi év azonos időszakában jelzett 8084 áldozattal.

2018-ban a halottak száma öt százalékkal 2798-ra emelkedett 2017-hez képest, míg a sebesültek száma három százalékkal 5252-re csökkent.

Míg a statisztika kevés változást mutat az ázsiai országot markában tartó erőszak szintjében, a világszervezet jelentésében kiemelte a civileket sem kímélő öngyilkos és pokolgépes támadásokat, amelyeknek az idén összesen 3634 polgári személy esett áldozatul (köztük 1065-en életüket vesztették és 2569 megsebesültek). 2017 azonos időszakában összesen 3007 civil halottat és sebesültet számlált az ENSZ.

"Az UNAMA emlékeztet arra, hogy a civileket szándékosan célzó támadások és gyilkosságok a nemzetközi humanitárius jognak a háborús bűncselekmények szintjét elérő súlyos megsértésének számít" - írja jelentésében az ENSZ-misszió.

A dokumentum szerint az áldozatok 65 százaléka a kabuli kormány megdöntésén fáradozó radikális iszlamista tálibok, az Iszlám Állam terrorszervezet és más kormányellenes milíciák támadásainak számlájára írható. A jelentés kiemeli, hogy a harci cselekményekben meghalt vagy megsebesült civilek száma az idén 18 százalékkal kevesebb, vagyis 2311. Ugyanakkor a légicsapások áldozatainak száma - párhuzamosan a bombázások fokozásával - 39 százalékkal gyarapodott az idén. Az amerikai vezetésű koalíció és az afgán kormányerők légi támadásai 2018-ban 313 civil életét követelték és 336-an sebesültek meg.

Jamamoto Tadamicsi, az ENSZ-főtitkár Afganisztánért felelős különmegbízottja hangsúlyozta: a konfliktusnak nem lehet katonai megoldása, s ismételten haladéktalan és békés rendezést sürgetett.

Mintegy 250 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából a harcok miatt Afganisztánban január 1. és október 7. között - áll az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) kedden közölt jelentésében. Számuk csaknem 75 ezerrel kevesebb a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

Az OCHA jelentése megjegyzi, hogy rajtuk kívül mintegy 216 ezer afgán kényszerült elhagyni otthonát a súlyos aszály miatt, különösen az ország nyugati felében.

Mindemellett több mint 600 ezer afgán tért vissza az idén háború sújtotta hazájába, legtöbbjük a gazdasági válsággal küzdő Iránból - jelentette kedden az ENSZ-szel kapcsolatban álló kormányközi szervezet, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Afganisztánban a nyugati támogatást élvező kabuli kormányhoz hű erők harcolnak az afganisztáni tálib mozgalom és a 17 éve háború sújtotta országban az utóbbi esztendőkben megjelent Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjaival. Az országban október 20-án parlamenti választásokat tartanak, a kampányt azonban több erőszakcselekmény is beárnyékolta.