Nyilvános lehet, mit keresett az orosz hírszerzés az NBH-ban

Fotó: Europress/Getty Images/Central Press / István Hajdu

-

Szeptemberben ítéletet hirdethetnek a kémügyben. Az oroszok bolgár álca alatt jutottak be az elhárítás épületébe.


Lényegében minden akadály elhárult a kémügy titkosításának feloldása elől, és hamarosan nyilvánosságra hozhatják a Gyurcsány-kormány idején a polgári titkosszolgálatokat alapjaiban megrázó orosz hírszerzési akció részleteit – írja a Magyar Idők. A lap szerint felülvizsgálták a Gyurcsány-kormány két volt titkosszolgálati vezetőjét és szakminiszterét érintő kémkedési ügy minősítését, a dokumentációról már csak a titokgazda Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) illetékesének aláírása hiányzik.

A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa szeptember 11-re és 25-re tűzte ki a büntetőper tárgyalását, és az utóbbi napon ítéletet is hirdethetnek, immár második alkalommal másodfokon. Az ügyben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a vádlottak bűnösségének megállapítását és a büntetés kiszabását indítványozta. Galambos Lajosra, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójára letöltendő, Szilvásy György egykori miniszterre és Galambos utódjára, Laborc Sándorra felfüggesztett szabadságvesztést indítványoztak.

A lap szerint az még kérdéses, hogy a másodfokú ítélet kihirdetése előtt vagy után hozzák-e nyilvánosságra a dokumentumot.

Katrein Ferenc, az NBH volt műveleti igazgatója az Indexnek megerősítette a sajtóban korábban megjelentek információkat. Eszerint 2007-ben Galambos lehetővé tette, hogy magukat bolgárnak mondó orosz hírszerzők poligráfos vizsgálat alá vessenek aktív magyar titkosszolgálati középvezetőket az NBH épületében. Az oroszok állítólag nemcsak hazugságvizsgálatot végeztek, de hozzáférhettek az NBH számítógépes rendszeréhez is, amivel nemzetbiztonsági szempontból érzékeny információkhoz juthattak hozzá.