Nyílt levélben tiltakozik a Pedagógusok Szakszervezete

A szakszervezet azt kifogásolja, hogy a pedagógusok minősítési eljárásának feltételeit nem egyeztették velük. Holott ezt a kormány és a szakszervezetek közötti megállapodás alapján kellett volna.


A tanároknak egy nagyjából 100 oldalas portfóliót kell feltölteniük ahhoz, hogy átkerülhessenek a Pedagógus II. fokozatba, ami magasabb fizetést is jelent. A dokumentum elkészítését egyre többen tagadják meg, így tiltakozva a minősítési rendszer súlyos szakmai hibái miatt - írta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Az új rendszerben mindenki automatikusan az első kategóriába került.

Több ismert pedagógus pár napja bejelentette, bojkottálja a portfóliókészítést. Véleményük szerint „e minősítési rendszer legbotrányosabb hibája, hogy visszamenőlegesen állít a startkőre korábban képzettségük alapján magas fizetési kategóriába sorolt, több évtizede a pályán levő pedagógusokat. Lenulláz minden eddigi eredményt, akár egy egész életutat” – fogalmaztak. Az aláírók azt tartanák tisztességesnek, ha „a régi besorolás szerinti magasabb kategóriák a Pedagógus II-ről indulnának”

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a pedagógusok kötelező iskolában tartózkodása sincs megfelelően rendezve. Azt írta, elfogadhatatlan, hogy az intézményből nem engedik el a pedagógusokat akkor sem, ha „nincs valóságos indok a benntartózkodásra”. Viszont ha a kötelező 32 óránál többet van bent egy pedagógus, azt nem engedik beírni a munkaidő nyilvántartásba, hogy ne kelljen a túlmunkát kifizetni.

Galló Istvánné az emberi erőforrások miniszterének címzett nyílt levelében azt kérte, hívja össze a sztrájkbizottságot, hogy a kérdéseket meg tudják beszélni.