Nyertek az abortusztablettás feministák

-

Nem vallásgyalázók azok a feministák, akik az abortusztörvény szigorítása ellen tiltakoztak Budapesten.


Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Magyar Idők újságírója feljelentette Türei Dénest, aki az abortusz lengyelországi szigorítása ellen tiltakozott. A feljelentőknek azzal volt problémájuk, hogy mindezt katolikus püspöki öltözetben, nyakában kereszttel tette, ráadásul bemutatott egy úrvacsoravételt is, abortusztablettával. A Kormányhivatal úgy határozott, hogy a civilben biológus álpap senkit nem sértett meg ezzel.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök április elején bejelentette, hogy támogatja az abortusz teljes betiltását. A lengyelországi katolikus templomokban a papok fel is olvasták a püspöki konferencia levelét. A miniszterelnök kijelentette, hogy katolikusként aláveti magát a püspökök által megfogalmazott egyházi tanításnak, és meg fogja szavazni a törvényjavaslatot. E szerint az abortusz akkor sem volna engedélyezhető, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A hír hallatára Lengyelországban tüntetések voltak.

Magyarországon az „Az én testem az én választásom” csoport bejelentette, hogy tüntetést szervez Budapesten a lengyel nagykövetség épülete elé. (A tüntetés szervezői nem kötötték a csoportot egyik civil szervezethez sem.)

Az április 11-én összegyűlt 80-100 demonstráló hozott transzparenseket (például „Demokráciát, ne teokráciát!”), csilingeltek, doboltak, táncoltak. A fő jelenet (a szervezők meghatározása szerint performansz volt) a katolikus úrvacsoravétel menetét imitálta. Ebben a biológus végzettségű Türei Dénes játszotta el a magyar katolikus püspök szerepét jelmezkölcsönzőből kivett püspöki ruhában, műanyag kereszttel a nyakában.


A Lengyelországban tervezett abortusztilalom elleni tüntetés Budapesten


Beszédében kifigurázta az abortusztilalom lengyel és magyar támogatóit. Feltette a kérdést, hogy mi, magyarok, mikor tudunk akkora áldozatot hozni, mint „lengyel testvéreink”, akik nők életével fizetnek: „a legkiszolgáltatottabbakéval, a legszegényebbek, a legbetegebbek, a legfiatalabbak, a családtagok által megerőszakolt kislányok, a magatehetetlen betegek, méhükben az isteni irgalom gyümölcsével (...) vagy szaporodni és sokasodni fognak, vagy hamarabb fognak a Paradicsomba jutni ez által a törvény által.”

Majd egy dobozból abortusztablettának mondott cukorkát tett az elé járuló aktivisták szájába, azzal a felszólítással: „Járuljatok szent áldozásra”; „Krisztus teste”.


Először együtt

A tüntetés szervezői, Bajusz Orsolya, Fero Dalma és Básthy Ágnes először szólaltak meg a sajtóban. Elmondták lapunknak, hogy olyan magyarok és lengyelek tüntettek együtt, akik nem hagyják, hogy az állam és az egyház közösen erőltesse rá az akaratát egy országra. „Az ellen tiltakoztunk, hogy számos európai állam, mint például Lengyelország és Magyarország, embertelen módon, tenyészállatként kezeli a nőket, és ebben a keresztény egyházak helyi szervezetei jelentős politikai szerepet vállalnak” – mondta Türei Dénes.

Magyarországot azért említette, mert a tiltakozók véleménye szerint jelenleg túl szigorú feltételekhez kötött az abortusztabletta használata.

A szervezők elmondták a VS.hu-nak, hogy számukra fontosabb a nem kívánt terhességek következményei miatt egészségkárosodást szenvedő vagy elhalálozó nők élete, mint az, hogy kinek az érzékenységét sértik meg. Arra hivatkoztak, adatokkal igazolható, hogy a szigorú abortuszpolitika rengeteg áldozattal jár.

„Ez túlmutat az érzékenység körén, és nem lehet róla úgy beszélni, úgy kritizálni, hogy ne nevezzük meg az egyházat és a szerepét ebben a kérdésben. Úgy gondoljuk, hogy a fundamentalista vallási ideológia – lehet iszlamista vagy keresztény – ugyanúgy elnyomó lehet a nőkkel szemben, és akár az életüket is veszélyeztetheti. Itt is a strukturális társadalmi erőszak egy esetével állunk szemben” – mondták a tüntetés szervezői.


Vallásgyalázók vagy művészek?

Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke és Nagy Áron, a Magyar Idők újságírója – mint azt lapunknak elmondták, egymástól függetlenül – tettek feljelentést 2016 áprilisában a VI. kerületi Rendőrkapitányságon ismeretlen magánszemély, illetve magánszemélyek ellen garázdaság és vallásgyakorlás jogának megsértése miatt.

Türei Dénes a VS.hu-nak elmondta, hogy a garázdasággal kapcsolatos szabálysértési ügyet megszüntették.

Nacsa Lőrinc és Nagy Áron szerint a rendőrségnek figyelembe kellett volna venni, mekkora közfelháborodást okozott a demonstráció. Arra hivatkoztak, hogy két nap alatt tízezer ember írta alá a CitizenGo-n megjelent tiltakozó petíciót. „Feltettem a kérdést, hogy ez nem elég? Az ügy rendőrségi vizsgálója szerint nem, mert csak a „real time” felháborodók számítanak” – mondta el Nagy Áron.

A vallásgyakorlás jogának megsértése miatt a Türei lakhelye szerint illetékes Budapest Főváros Kormányhivatala IV. Kerületi Hivatala járt el szabálysértési eljárásban. (Azért nem maradt a rendőrségnél az ügynek ez a része, mert a rendőrség az általános szabálysértési hatóság, de korántsem minden ügyben.)

A feljelentők szerint a bemutatott, imitált áldozás kihívóan közösségellenes magatartás volt, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Az álpüspök a kereszténységből gúnyt űzve, súlyosan sértette a keresztény, katolikus közösség önérzetét, amikor „abortusztabletta” feliratú, ostyára hasonlító cukorkát osztott” – így foglalta össze álláspontjukat a Kormányhivatal határozata.


"Krisztus teste és vére" - mondta Türei Dénes


A tüntetést követő sajtótájékoztatón Nacsa Lőrinc bejelentette, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség felháborítónak tartja, hogy „Soros György álciviljei vallásgyalázó demonstrációt tartottak a tervezett lengyel abortuszszabályozás ellen”. Közölte, hogy


feljelenti a szervezőket és a vallásgyalázó fiatalembert.

A szervezők cáfolták a Sorosra tett célzást: egyetlen támogatója nem volt az eseménynek.

Nagy Áron, a Magyar Idők újságírója Nacsát megelőzve tett feljelentést:


Tegyük világossá a határt a szólás és önkifejezés szabadsága, illetve a vallásgyalázás között.

A követség előtt papi öltözetben bohóckodó srácnak sokak számára egyértelműen az volt a célja, hogy rúgjon egyet a keresztényeken, hogy pellengérre állítsa a katolikus egyházat és gúnyt űzzön az oltáriszentség vételéből, a szentáldozásból. A magzati élet védelme minden vallás számára fontos, a katolikus egyház kiemelését ezért sem tudom elfogadni. Akkor sem, ha Lengyelország történetesen katolikus többségű állam” – mondta el a VS.hu-nak Nagy Áron.

Hangsúlyozta, hogy nem tagja, küldönce, megbízottja semmilyen pártnak, szervezetnek. „Ez a történet nem rólam szól, hanem azokról a határokról, hogy ne lehessen se kereszténybe, se zsidóba, se buddhistába belerúgni” – mondta lapunknak Nagy Áron.

Ezzel szemben a feministák azt állítják, nem azon kezdtek el gondolkodni, hogyan bántsák meg a keresztényeket:


Egy hívő ismerősünk ajánlotta, hogy az úrvacsora abortusztablettával ütős lesz. Nekünk nem jutott volna eszünkbe, mert nem járunk misére

– mondta Bajusz Orsolya.

A szervezők feministának és kultúracsinálónak mondták magukat. A demonstráció részeként előadott performansz szándékuk szerint művészeti és politikai aktus volt. Elmondták, hogy iróniával közelítettek a témához: apap” beszédét ellentáboruk nyilatkozataiból ollózták össze. Ebben idéznek egy lengyel püspöktől is. „Az itthoni kortárs művészetben ritka az olyan vállaltan politikai célú akció, amely társadalmi konfliktusokat tematizál. Ez az esemény erre tett kísérletet mondta Fero Dalma és Básthy Ágnes.


A szervezők azt a tippet kapták, hogy az úrvacsora abortusztablettával ütős lesz


Nem volt vallásgyalázás

Nem sértették meg a vallásgyakorlás jogát a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége előtt demonstrálók – határozott Budapest Főváros Kormányhivatalának VI. kerületi Hivatala augusztus 23-án. Ezzel megszüntette az eljárást Türei Dénes ellen; szabálysértés nem történt.

A tüntetésen a szertartási tárgyakra nagyon hasonlító, azokat helyettesítő eszközöket használt fel Türei Dénes, de azokat nem gyalázta meg, azzal magát a szertartást, annak eszközeit nem járatta le, nem mocskolta be – olvasható a határozatban.

Bizonyítékként csatolták be a 24.hu rendezvényről készült videóját, amely a határozat szerint nem bizonyítja, hogy Türei Dénes szerepjátszása alkalmas lenne a vallási tisztelet tárgyának (az oltári szentség átadása) vagy a szertartások végzésére szolgáló tárgyak (kereszt, püspöki ruha) meggyalázására. E két szempont azért fontos, mert megtalálhatók a feljelentések alapját adó szabálysértési törvény 188. paragrafusában.

„A tüntetés célja a figyelemfelkeltés volt, betartva az alkotmányos kereteket, elkerülve a szélsőséges mocskolódást, gyalázkodást” – mondta Türei a kormányhivatali meghallgatáson.

„Erre a megállapításra számítottunk, mert Dénes viselkedése nem volt szélsőséges, mocskolódó, így gyalázkodásról szó sem volt. Még ha sértő is lehet a tüntetésen eljátszott performansz egy hívő számára, a társadalmi vita néha ezzel jár. A döntést helyesnek, a feljelentést egyébként abszurdnak tartom” – mondta Türei jogi képviselője, Fazekas Tamás.


A feljelentők szerint a szándék a fontos

Nagy Áron szerint igenis megtörtént a katolikus szimbólumok meggyalázása: „A kereszt és a papi öltözet önmagában is vallási tisztelet tárgya lehet, mint megfogható dolgok. A szentség kiszolgáltatása pedig megfoghatatlanul képezi vallási tisztelet tárgyát, hiszen az oltáriszentség keresztény hitünk szent titka, a misztikus egyesülés Krisztussal. A konkrét esettől elvonatkoztatva fontosnak tartom, hogy fals az a hatósági megközelítés, miszerint kizárólag a templomi kegyképeket veszi körül vallásos tisztelet.


Valójában egy fába vésett kereszt, egy újságból kivágott Mária-kép is vallási tisztelet tárgya mindazoknak, akik az anyag mögé látnak

– mondta a VS.hu-nak Nagy Áron.

Nagy állítja, hogy a szándék az irányadó és nem az, hogy milyen tárgyon hajtották végre ezeket a cselekedeteket.

Az IKSZ elnöke tiszteletben tartja a Kormányhivatal döntését, ennek ellenére Nagy Áronhoz hasonlóan fenntartja a feljelentésében megfogalmazottakat: vallásgyalázás történt, mert a tüntetők megsértették az oltári szentséget és a szertartás tárgyait is. „Az volt a szándékuk, hogy megsértsék a keresztény, katolikus embereket. Ezt a szándékot kell nézni, és nem azt, hogy jelmezkölcsönzőből hozták ki a püspöki ruhát vagy a műanyag keresztet” – mondta lapunknak Nacsa Lőrinc.


Az IKSZ­-nek nincs joga átdefiniálni a vallásgyalázásról szóló törvényt a saját kénye­-kedve szerint.

Az objektív tényeket ne keverjük össze az egyéni sértettséggel, mert ez utóbbi nem lehet semmilyen törvény alapja – mondták a VS.hu-nak a demonstráció szervezői.

Ennek az ügynek valószínűleg nem lesz folytatása a Kormányhivatalnál, mert határozatával kapcsolatban a feljelentők nem élhetnek panasszal. Arra viszont lehetőség nyílhat a szervezők nyilatkozta után, hogy valaki őket is beperli: „Állunk elébe, ha beperelnek” – mondták.


Nem fogják vissza magukat

Az abortusz betiltása ellen tüntető civilek véleményét tiszteletben tartjuk, de elvárjuk, hogy ha a civil szervezeteknek – különben helyesen – fontos a tolerancia, akkor ne sértsenek meg másokat - mondta Nacsa Lőrinc.

Hozzátette, hogy az IKSZ nem kezdeményez társadalmi párbeszédet abortuszügyben. „A tüntetés utáni sajtótájékoztatóval és a feljelentéssel megtettük, amit a lelkiismeretünk diktált. Abban bízunk, hogy a közfelháborodás és a feljelentések miatt ezek után másféle performanszokban fejezik ki véleményüket az abortusszal kapcsolatban” – mondta Nacsa.

Türei szerint még merészebb akciókra van szükség. A tüntetés szervezői pedig úgy reagáltak Nacsa szavaira, hogy nem lehet „sértettségre” alapozva elvárni a nőktől, hogy elfedjék a saját kizsákmányolásukat. A tolerancia nem azt jelenti, hogy el kell viselniük a saját testi autonómiájuk megsértését és a saját kizsákmányolásukat. „Aki megsértődik azon, hogy nem tartoznak a nők neki többé a testükkel és a munkaerejükkel, az sértődjön csak meg, verje a fejét a falba, ordítson, ja és takarítson ki és mosogasson el maga után” – mondták.

A lengyel kormány végül a társadalmi tiltakozás miatt visszakozott, és nem szigorította az abortusztörvényt. Ez a sajtóból ismerhető tény volt pár nappal a feministák budapesti tiltakozása előtt.

Türei abban látja a maguk szerepét fontosnak, hogy a feministák hangja egyre nagyobb nyilvánosságot kapjon Magyarországon.


Türei szerint ennél is merészebb akciókra van szükség


Csalódtak a sajtóban

Csalódtunk a liberális sajtóban – mondta a VS.hu­-nak a három feminista. Állítják, hogy több blog visszautasította a CitizenGo petíciójára adott válaszuk megjelentetését. Többek közt magukat baloldalinak, feministának, zöldnek, progresszívnak tartó médiafelületek. Közben több lejárató cikk jelent meg Türei Dénesről.


A keresztény identitásúak nevében megsértődők és a szélsőjobb összefogott, a liberálisok pedig bevédték őket

­- mondta Bajusz Orsolya.