NVSZ: „Vida Ildikónak nincs ügye”

Forrás: MTI Zrt. Fotószerkesztőség

-

A hazai korrupcióellenes hatóság nem vizsgálja az Egyesült Államokból kitiltott NAV-elnök ellen felhozott vádakat, annak ellenére, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak időről időre ellenőriznie kell az adóhatóság vezetőjét is.


Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke szerdán, a Magyar Nemzetnek adott interjújában közölte: valóban kitiltották az Egyesült Államokból. A beutazási tilalmat az amerikai külügy arra hivatkozva rendelte el vele együtt hat köztisztviselővel és magánemberrel szemben, hogy korrupciós cselekményben vettek részt, vagy abból profitáltak.


Magyarországon a kevéssé ismert, de a teljes titkosszolgálati eszköztárat használó Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vizsgálja a hazai hatóságok megfelelő működését. Az amerikai rendőrfilmek rettegett belső elhárításához hasonló szervezet nyomoz többek között a korrupciós ügyekben is. Miután Vidát korrupciós vádakkal tiltották ki az Egyesült Államokból, kézenfekvő lett volna, hogy az NVSZ vizsgálatot kezdjen.

Megkerestük ezzel kapcsolatban a Nemzeti Védelmi Szolgálatot, amely helyett a Belügyminisztérium válaszolt.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének nincs »ügye«, Vida Ildikó elnök asszonnyal kapcsolatban a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálatot nem folytat.

Samu Attila sajtófőnök (Belügyminisztérium)


Bár a minisztérium szerint nem kell lépnie az Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, azonban az NVSZ-nek akkor is hivatalból kell vizsgálnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, ha csak felmerül ellene a gyanú. Márpedig itt többről van szó, mert az Egyesült Államok 7750-es elnöki proklamációja, amellyel a kitiltást indokolták, egyértelműen arra utal, hogy Vida Ildikónak van „ügye”.


A korrupció elleni küzdelem, az állami szervek korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítése közös társadalmi ügy. Ennek megfelelően meg kell előzni és meg kell akadályozni, hogy olyan személyek kerüljenek a rendvédelem, közszolgálat állományába, vagy teljesítsenek szolgálatot, akik esküjüket megszegve, hivatali helyzetükkel visszaélve, és azt kihasználva saját érdekektől vezérelve jogosulatlan igényeket szolgálnak ki, bűncselekményeket követnek el.

- Nemzeti Védelmi Szolgálat honlapja/Bemutatkozás


Ráadásul az NVSZ-nek gyanú nélkül is időről időre ellenőriznie kell a NAV elnökét. A pozíció betöltéséhez C típusú nemzetbiztonsági átvilágításra van szükség. A nemzetbiztonsági törvény pedig úgy rendelkezik, hogy ezt időszakosan meg kell ismételni az illetékes hatóságnak. Azt nem is merjük feltételezni, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat ezt elmulasztotta, így arról lehet szó, hogy a legutóbbi ellenőrzésnél még nem talált gyanús cselekményt.


Október 30-án a kormány rendeletben határozott úgy, hogy 122,7 millió forint többletforrást ad a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak. Az átcsoportosítás kapcsán megkerestük a Belügyminisztériumot (BM) is, mivel az időpont egybeesik a kitiltási botránnyal. Logikusnak tűnt volna, hogy az NVSZ azért kap majdnem 123 millió forintot, hogy az Egyesült Államokból jelzett korrupciós ügyet kivizsgálja, ám a BM szerint erről nincsen szó.


A Kormány egy korábbi döntése értelmében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korrupció-megelőzés tárgyban végzett feladatai a Belügyminisztériumhoz, meghatározó részben a Nemzeti Védelmi Szolgálathoz kerültek. A többletforrás a Nemzeti Védelmi Szolgálat új feladatai ellátáshoz szükséges juttatásokat biztosítja.

- Belügyminisztérium


A Nemzeti Védelmi Szolgálat 2011. január 1-én alakult, már kezdetben is feladatai közé tartozott a korrupció elleni harc, de „a rendvédelem tisztaságát, megbecsültségét, morális és szakmai tekintélyét” is védenie kell. Az eredetileg 500 fős szervezet költségvetése évről évre nőtt. 2013-ban több mint 3,5 milliárd forint fölött rendelkeztek, idén ez az összeg már 3,958 milliárdra nőtt, most ehhez csaptak hozzá még 122,7 millió forintot, amellyel az idei büdzsé 4 milliárd forint fölé emelkedett.


Az átcsoportosítást hivatalosan az teszi indokolttá, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) is vezetett egy korrupcióellenes programot, ez a közigazgatási államtitkárhoz tartozott. Azonban a KIM az új kormány megalakulásával megszűnt, ezt a feladatot pedig a Belügyminisztériumon keresztül javarészt az NVSZ vette át. Szeptember 29-én Pintér Sándor belügyminiszter úgy döntött, hogy egy új korrupcióellenes szervezeti egységként tagozza be a KIM-től örökölt programot.

Azonban a mostani kormányhatározatban a Belügyminisztérium nem saját, de még csak nem is a KIM után felszabadult forrást csoportosított át az NVSZ-hez, hanem az önkormányzatoktól vették el a pénzt.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat többször fellépett már NAV-osok ellen. A Belügyminisztérium a Népszabadságot a héten arról tájékoztatta, hogy 2011-ben öt, 2012-ben húsz, 2013-ben 362 embert jelentett fel csak a hivatal munkatársai közül korrupciógyanús bűncselekményekért. A tavalyi kiugróan magas szám hátterében az áll, hogy egy szövevényes ügyben nagy számban indult eljárás több határszakaszon dolgozó vámos ellen - idézi a lap Samu Attilát, a BM szóvivőjét.