NVB: törvénysértő politikai reklámozás az ATV-ben

A tévécsatorna több mint egymillió forintos bírságot kapott, mert a baloldal gyűlésének közvetítése közben az öt párt szpotjait is leadta.


A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint az ATV törvénysértően közölt politikai reklámokat, ezért a testület keddi ülésén eltiltotta a kereskedelmi televíziót a további jogszabálysértésektől, és több mint egymillió forint bírságot szabott ki a tv-csatornára. Az NVB-nél egy magánember sérelmezte, hogy az ATV március 30-i Rendkívüli Egyenes beszéd című műsorában – a baloldali összefogásnak az operaház előtt tartott választási gyűlése élő közvetítése során – 11 alkalommal politikai reklámot sugárzott a közösen országos listát állító pártokról, noha nem jelentkezett be az előírt határidőig, hogy sugározna párthirdetéseket a kampányban. Az NVB helyt adott a kifogásnak. A testület a jogsértés megállapításán, az eltiltáson és a pénzbírságon túl arra is kötelezte az ATV-t, hogy a határozat rendelkező részét tegye közzé műsorában. A szpotok készítőit is elmarasztalta az NVB, mert a reklámokon nem volt impresszum, azaz nem tüntették fel a kiadó, illetve a kiadásért és szerkesztésért felelő nevét.


A baloldal megvédi az ATV-t

A kormányváltó pártok tiltakoztak az ATV-t érintő NVB-döntés ellen. Szerintük az ügy hátterében az áll, hogy az ATV közvetítette múlt vasárnapi közös demonstrációjukat. Az ellen nem merült fel kifogás, hogy ugyanebben a magántelevízióban az orbáni „békemenet” is élő adásba került – áll egyebek közt az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös közleményében.