Norvégia megcsapolja az állami olajalapot

-

Korábban még soha nem nyúltak hozzá a világ legnagyobb állami pénzalapjához, de most ez a nap is eljött.


Norvégia megcsapolja az állami nyugdíjalapot, hogy a menekültválság költségeit fedezni tudja – közölte a norvég kormány pénteken. Jövőre Oslo 33 ezer menedékkérővel számol, ami a korábbi évekhez képest háromszoros növekedést jelent. A menekültügyi költségek vélhetően 9,5 milliárd koronával (mintegy 310 milliárd forinttal) haladják meg azt az összeget, amelyet október elején, az állami költségvetés tervezetében erre a célra különítettek el. A kormány javaslata szerint 1,2 milliárd koronát vennének ki az állami nyugdíjalapból.

A világ legnagyobb állami pénzalapja az ország olaj- és gázkitermelésének bevételeit fekteti be, és mintegy 7000 milliárd koronás portfólióval rendelkezik. A pénznek elvileg a nyugdíjak értékállóságát kellene biztosítania a távoli jövőben, eddig még soha nem vettek ki belőle többet, mint amennyit befizettek. Ám az alacsony olajárak és a menekültválság költségei miatt, ezen most változtatni kényszerülnek.

A kormány további 4,2 milliárd koronát tervez kivenni a szegényebb országok részére szolgáló fejlesztési segélyalapból, hogy a menekültekre fordítsa az összeget. Az intézkedések mellett a jobboldali norvég kormány egyben megkurtítaná a menekültek segélyeit és gyorsítaná az elutasítottak kitoloncolását is.

Az 5,2 millió lakosú Norvégia nem tagja az EU-nak, de része a schengeni övezetnek. A skandináv ország 1500 – jelenleg Olaszországban és Görögországban lévő – menekült befogadását vállalta a migránsok európai szétosztása kapcsán.