Nitrátmérgezést kapott a kisbaba a piacon vett céklától

Fotó: AFP / LEON NEAL / AFP / LEON NEAL

-

Életveszélyes állapotban került kórházba egy csecsemő, miután a piacon vásárolt céklából főzött ételt kapta vacsorára, írja a Bors.


Az édesanya éppen a gyerek egészsége miatt döntött úgy, hogy csak frissen vásárolt ételeket ad neki. A céklából kevés krumplival készített bébiételt, de fél órán belül a kisfiú szája elkékült, majd kórházba kellett vinni. Ott stabilizálták az állapotát, a laborvizsgálat után pedig kiderült, hogy a nitrát és a nitrit koncentrációja is nagyon magas a vérében.


A szülők elvitték bevizsgáltatni a céklát, és kiderült, hogy a megengedett négyszerese volt benne a nitrát- és nitritszint. Az ÁNTSZ munkatársaival elmentek a piacra is, ahol az árus azt mondta, őstermelőtől vette a zöldséget. Azon a piacon már nem lehet kapni a nitrátos céklából.

Nagyobb mennyiségű nitrátot főleg az üvegházban és fólia alatt nevelt tavaszi levélzöldségek tartalmaznak. A nitrát a növényben nem megfelelő tárolás alatt nitritté alakul. Nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemőknek csak bevizsgálás után javasolják azokat a házilag termesztett zöldségeket, amelyekben sok nitrát lehet, például a céklát, salátát, retket, karalábét, sárgarépát vagy spenótot. A túl sok nitrát csecsemőkben úgynevezett kék kórt, methaemoglobinaemiát okoz, mivel a nitrát a kisbabák gyomrában a baktériumok hatására nitritté alakul.