Nem nyomoznak tovább a kopaszok ellen

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A rendőrség szerint nem fenyegette Nyakó Istvánt a húsz kopasz a Választási Irodánál.


Megszüntette a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság a kopaszok ellen, akik megakadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt, hogy elsőként leadja népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Bizottság irodájában február 23-án.


Nem folytatják a nyomozástNyakó Istvánon kívül még húszan tettek feljelentést – köztük a Választási Iroda is – a kopaszok akciója miatt, mert azok már órákkal azelőtt gyülekeztek a Nemzeti Választási Iroda előtt (NVI), mielőtt megérkezett volna az MSZP-s politikus. Ezt követően szinte ellepték az iroda termét, ahol az elsőnek érkezőnek van lehetősége arra, hogy érvényesítse a népszavazási kérdését. Ezt végül Erdősi Lászlóné, Herceghalom fideszes polgármesterének felesége érte el – pontosabban a segítségére sietett ismeretlen kísérője.

Nyakó szerint a kopaszok az idős hölgyet helyzeti előnyhöz juttatták azzal, hogy őt akadályozták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VS.hu-hoz eljutott határozatából az derül ki, hogy a rendőrség szerint a felvételek alapján nem látszik, hogy a megjelent húszfős társaság fenyegette volna az MSZP-s politikust. Továbbá nem állapítható meg, hogy az NVI munkatársai hivatali kötelességüket túllépték vagy megszegték volna – magyarul, hogy nem akadályozták Nyakót kérdése érvényesítésében.


Kopasz cirkusz

Az MSZP február 23-án sokadjára is be akarta adni a vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodánál, a Kúria ugyanis ugyanezen a napon utasította el az előző beadványt. Az NVI pedig az első, a tárgyban beadott beadvánnyal tud csak foglalkozni. Korábban többször is próbálkozott már a párt a kérdés beadásával, az NVI viszont többször is úgy ítélte meg, hogy nem elsőként nyújtotta be a népszavazási kezdeményezését az MSZP.

A Nemzeti Választási Iroda előtt már a hajnali órákban gyülekeztek a kopaszok, kezükben mappákkal – állítólag népszavazási kezdeményezéssel –, amikor is elsőként megjelentek a Választási Iroda csarnokában. Tehát amikor a reggeli órákban megérkezett Nyakó István és Lukács Csaba képviselő az ő kezdeményezésükkel, már várták őket. A hír gyorsan elterjedt, így több újságíró is megjelent a helyszínen, később pedig Erdősi Lászlóné is.

A rendőrség a feljelentéseket követően nyomozást indított az ügyben, s azt többször meg is hosszabbította, azonban augusztus 17-én végül megszüntette a nyomozást – erről a hírről a VS.hu-tól hallott először az Nemzeti Választási Iroda, saját feljelentésükkel kapcsolatban még nem kaptak értesítést.Nem bizonyítható az erőszak semmilyen formája


A felvételek alapján az sem bizonyítható, hogy az NVI-nél felsorakozott kopasz férfiak fenyegetően léptek volna fel Nyakó ellen, sőt amikor Nyakó és a mellette lévő fotós felé kiáltotta azt az egyik kopasz, hogy „Azonnal rakd el a laptopodat, vagy széttöröm!” – az sem bizonyítja a garázdaságot. Továbbá a garázdaság tényét az sem erősítette meg, hogy az egyik fotós tanúként azt állította, hogy megrángatták a gépének a szíját – ez és a választási irodában történt események (felvételek, tanúvallomások alapján) együttesen sem jelentettek erőszakos magatartást az indoklás szerint.


A rendőrség nem látja bizonyíthatónak, hogy akadályozták a népszavazási kezdeményezést


Sok hűhó

A kormány a Választási Irodánál történt fiaskó után áprilisban azt javasolta a parlamentnek, hogy vonja vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt – jelentette be Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Rogán szerint megosztó kérdés lett a boltzár, nem sikerült meggyőzniük az embereket az intézkedés helyességéről. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egyenesen saját vereségének tartotta a vasárnapi boltzár visszavonását.