Nincs mese, valóban Orbánt illette az „újfasiszta diktátor” kifejezés

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

Amikor John McCain amerikai republikánus szenátor azt mondta, hogy egy nemzet feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, akkor McCain Magyarországra és Orbán Viktorra gondolt -ezt maga a szenátor sajtófőnöke erősítette meg a nol.hu kérdésére.


Ahogy arról beszámoltunk, mielőtt Colleen Bell budapesti nagykövet kinevezéséről döntöttek volna Amerikában, John McCain keményen bírálta a magyar kormányt szenátusi felszólalásában. Amellett, hogy azt mondta, Bell teljesen tapasztalatlan ahhoz, hogy a jelenlegi magyarországi helyzetet kezelje, a szenátor figyelmeztetett arra is, hogy Magyarország túlságosan jó viszonyba került Putyinnal. Konkrétan ezt mondta: „Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy hogy játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek producerét küldjük nagykövetnek”.


Nem feltétlenül volt egyértelmű, hogy ki az újfasiszta diktátor, Putyin vagy Orbán, ezért a nol.hu rákérdezett erre McCain kommunikációs igazgatójánál, Brian Rogersnél, aki elmondta, hogy a szenátor Orbánra gondolt az „újfasiszta diktátor” kifejezéssel.

Ehhez képest a magyar kormány szóvivője, Kovács Zoltán az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy McCain, a hanganyag és a leirat ismeretében, egyértelműen nem a magyar miniszterelnökre utal. Kovács azt is megígérte, hogy a magyar diplomácia haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a republikánus politikussal az elhangzott kijelentésével kapcsolatban.


Szijjártó visszaszólt

„A magyar polgárok idén háromszor nyilváníthattak véleményt arról, hogy hogyan képzelik el az ország jövőjét, és mindhárom alkalommal meglehetősen egyértelmű véleményt fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, amit mindenkinek illik tiszteletben tartania” - mondta a külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint „ha valaki kizárólag a Magyarországról szóló sajtóhíresztelések alapján mond véleményt a magyarországi folyamatokról, akkor könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy a kijelentései nélkülözik a ténybeli alapokat.”


Két éve még más volt a helyzet

Szijjártó Péter 2012 augusztusában épp az amerikai republikánusokkal igyekezett szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. Az akkor még államtitkári pozícióban lévő Szijjártó a Republikánus Párt tampai elnökjelölt-állító konvencióján tárgyalt, és a tapasztalatait úgy összegezte, hogy egy jövőbeni republikánus kormányzat sokkal nagyobb figyelmet fordítana Közép-Európára és Magyarországra. A republikánusok az elnökválasztáson végül alulmaradtak, de az kétségtelen, hogy John McCain szenátor valóban figyel Magyarországra. Szijjártó két éve a floridai útján arról is beszélt, hogy Magyarország legfontosabb külpolitikai törekvéseit egyértelmű elismerés övezi a republikánusok között, és az amerikai képviselők “kifejezetten nagyrabecsüléssel beszéltek a magyar miniszterelnök szabadság és demokrácia iránti elkötelezettségéről”.