Nincs „iszlám terror” – mondta Trump új főtanácsadója

-

Herbert McMaster altábornagy, Trump elnök új nemzetbiztonsági főtanácsadója nem ért egyet az „iszlám terrorizmus” kifejezés használatával – számolt be az Amerika Hangja rádió szombati tudósításában.


A híradás szerint McMaster altábornagy még csütörtökön, a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársainak tartott bemutatkozó megbeszélésen leszögezte, hogy „a radikális iszlám terrorizmus” kifejezés használata az Egyesült Államokat fenyegető terrorveszély leírására „kontraproduktív”, azaz nemkívánatos hatást vált ki.

A főtanácsadó szerint azért helytelen e kifejezés használata, mert a terroristák „nem muszlimok”. McMaster hangsúlyozta, ezzel a szóösszetétellel „egy egész vallást” bélyegeznek meg, és ő nem ért egyet ezzel. A stábülés után több résztvevő arról beszélt újságíróknak, hogy álláspontjával az altábornagy valószínűleg zavarba hozza a Fehér Ház néhány munkatársát, akik a terrorista fenyegetést vallási gyökerűnek ítélik meg.

McMaster álláspontja eltér Trump elnök – és a távozott nemzetbiztonsági főtanácsadó, Michael Flynn – álláspontjától. Ám nem lehetett ismeretlen az elnök és tanácsadói előtt sem. Az altábornagy ugyanis a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen oktatva már korábban is kifejtette e véleményét. Három évvel ezelőtt, 2014-ben például – mint ahogyan ezt a jelölése után a FrontPage Magazine hírportál felidézte – az egyetem diákjainak tartott előadásában leszögezte: „az Iszlám Állam nem iszlám”.

A munkatársaknak tartott csütörtöki megbeszélésen Herbert McMaster kitért más kérdésekre is, és a kiszivárgott információk szerint határozottan védelmébe vette a második világháború után kialakult rendet is, amelyet egyúttal a béke és a gazdasági felvirágzás biztosítékának is nevezett. Az értekezleten jelen lévő egyik munkatárs szerint a nemzetbiztonsági főtanácsadó egyértelművé tette, hogy Oroszországot az Egyesült Államok „ellenfelének” tartja.