Nézze meg térképen, önnek jut-e orvos

Fotó: MTI Zrt. FotÛszerkesztısÈg / Czika L·szlÛ

-

Magyarországon ma 252 olyan körzet van, ahová régóta nem sikerül háziorvost találni – derül ki az Országos Alapellátási Intézet most megjelent listájából. 21 településnek több mint tíz éve nincs saját orvosa, de tavaly nyár óta betöltetlen egy XIII. kerületi és két VIII. kerületi praxis is. A fő ok, hogy egyre kevésbé éri meg a háziorvosi vállalkozás. A helyzet hamarosan robbanhat, mert az elöregedett alapellátó orvosi kar tagjai sorban mennek nyugdíjba.


Tartósan betöltetlen háziorvosi praxisnak az számít, ahol több mint fél éve nincs orvos, vagy az ellátás csak helyettesítéssel oldható meg. Az Országos Alapellátási Intézet honlapján megjelent lista szerint 21 településre több mint tíz éve nem sikerül háziorvost találni. További 40 helyen 5-10 éve nincs betöltve a praxis.

A lista a legalább fél éve betöltetlen 252 körzetet mutatja. Több olyan település is van, ahol több háziorvosi körzetben sincs orvos: Salgótarjánban például öt ilyen van, Kunmadarason és Ózdon három, de régóta nincs orvos két VIII. kerületi körzetben sem. Ezek alapján 247 település küzd orvoshiánnyal. Az adatokat térképen ábrázoltuk.  • A legtöbb háziorvosi körzet Borsod megyében üres: 35 helyen csak helyettesítéssel tudják megoldani az ellátást.
  • Békés megyében 23 helyen, Bács-Kiskun megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 21 helyen nincs saját háziorvos.
  • 51 helyen nincs házi gyermekorvos.


A falugondnok viszi a betegeket orvoshoz

A fiatal orvosok számára gazdasági okokból nem vonzó a háziorvosi hivatás. A vállalkozó háziorvosok finanszírozását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár végzi. A bevétel kétharmadát a hozzájuk bejelentkezett betegek száma alapján kapják, a fennmaradó részt a működés költségeire. Egy átlagos háziorvos esetében ez havi kb. 900 ezer forintot jelent. Ebből kellene kigazdálkodni az eszközöket, az asszisztensek bérét, a közterheket, a rezsit, és ebből származik az orvos bére is. Miután a támogatási összegek az utóbbi időben nem eléggé emelkedtek, egyre kevésbé éri meg ezt a hivatást választani. Erre utal, hogy a betöltetlen praxisok listáján nem csak kis falvak szerepelnek. Több mint fél éve nem találtak háziorvost a VIII., a IX., a XI. a XIII., a XV. és a XVIII. kerület egy-egy körzetébe se.

Bár a 6500 háziorvosi praxis közül a 252 betöltetlen nem tűnik soknak, az érintetteket ez aligha vigasztalja, még akkor sem, ha az önkormányzatoknak így is biztosítaniuk kell valahogy az orvosi alapellátást. A legtöbb helyen ezt helyettesítő orvossal oldják meg.

Szabó Krisztián, Felsőgagy polgármestere a VS.hu-nak azt mondta: hetente kétszer rendel náluk a szomszéd körzetből átjáró orvos. Sürgős esetekben, éjszakánként vagy hétvégén a 18 kilométerre lévő encsi orvosi ügyeletet hívhatják, de az nem mindig megy ki a beteghez. Ilyenkor szólnak a falugondnoknak, aki egy kisbusszal viszi be a beteget az ügyeletre vagy a miskolci kórházba. A falu tíz éve szeretne saját orvost, hirdetik a praxist, szolgálati lakást is tudnának adni, de senki nem jelentkezik.

A 1100 lelkes Viszneken tíz éve halt meg az addigi körzeti orvos, azóta nem találtak senkit a helyére. Fodor János polgármester szerint valószínűleg nem is fognak, mert „senki se a saját zsebének az ellensége”, még az orvosok sem. A faluban kevés az ember, így a háziorvos nem kapna annyi pénzt, amennyiért megérné neki a praxis. Miután az önkormányzatnak sincs sok bevétele, nem tudná külön támogatni az orvost. A faluban így is mindennap van rendelés, Jászárokszállásról jár át az amúgy már nyugdíjkorhatárhoz közelítő orvos.


A nyugdíjba vonulók helyére nem jön senki

Ha ez a trend tovább folytatódik, annak nem lesz jó vége. A háziorvosok közel 40 százaléka 60 évnél idősebb. Amikor nyugdíjba akarnak vonulni, nem mindig tudják majd eladni a praxisaikat. Az Országos Alapellátási Intézet honlapján sorban árulják a háziorvosi körzetek praxisjogát. Még egy falusi körzet megváltása is 10 millió forint körüli összegbe kerülhet. Aki egy tartósan betöltetlen körzetet vállal, az 6-10 millió forint állami támogatást kaphat attól függően, hány éve nem találtak oda orvost. Ehhez az orvosnak szerződésben kell vállalni, hogy legalább 4 évig dolgozik az adott helyen.

A rendszert most azok az orvosok tartják fent, akik a szomszédos, betöltetlen körzetek betegeit is ellátják. Ők egyik faluból a másikba járnak, komoly fizikai és pszichikai terhelés alatt dolgoznak. Ennek a pluszmunkának az elismerése azonban nagyon csekély – mondja Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.


Súlyos hiány lesz

Ez a helyzet nem fog javulni, sőt attól lehet tartani, hogy hamarosan ugrásszerűen megemelkedik a betöltetlen praxisok száma. Erről beszélt nagyon nyíltan Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Magyar Kórházszövetség múlt heti konferenciáján. Szerinte 5-10 év múlva háziorvosokban súlyos hiány lesz, mert a nyugdíjba vonulókat nem tudják pótolni.

Eleve nem sikerül elég gyakornokot találni az alapellátásba, és nekik is csak kétharmaduk megy el végül családorvosnak. Az a terv sem jött be, hogy a megszűnő kórházi osztályok orvosai majd átigazolnak a háziorvosi praxisokba. A helyettes államtitkár szerint hiába emelték az előző öt évben 40 százalékkal a praxisok finanszírozását, azok így sem versenyképesek a kórházi szakorvosok ügyeletekkel elérhető béreivel.

Selmeczi Kamill szerint a helyzet megoldására első lépésben a betöltött háziorvosi praxisok OEP-finanszírozását kellene jelentősen megemelni, nehogy azok is hamarosan betöltetlenné váljanak a generációváltás miatt. A kisebb településeknél a körzetek összevonására lenne szükség, hogy legyen elég bejelentkezett páciens a praxis gazdaságos fenntartására.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak az egészségügy reformjára meghirdetett 5 pontja közül az egyik szintén a háziorvosi praxisok megerősítését tartalmazza. A tervek szerint a háziorvosok tehermentesítése céljából több feladatot bíznának a szakképzett asszisztensekre. A munkájukat szakorvos, dietetikus, fizioterápiás szakember vagy mentálhigiénés szakember is segítené, és fejlesztenék az otthoni szakápolási rendszert.