Nézze meg, mi maradt a balesetet szenvedett magyar Gripenből!

Fotó: MTI/MTVA / Josef Vostarek

-

Kedden túlfutott a leszállópályán a Magyar Légierő egyik Gripen vadászgépe Csehországban. A pilóták időben katapultáltak, nem sérültek meg.


A jelentés szerint a magyar vadászgép a repülőtér mellett lévő szántóföldön állt meg. A csehországi Cáslav katonai repülőtéren május 11-től Lion Effort elnevezés alatt közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton Thaiföld pilótái is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.


Magyarország két kiképzőgéppel, vagyis kétüléses változattal rendelkezett, melyből az egyik a cseh szántóföld martaléka lett.A Magyar Honvédség közleménye szerint a vadászgép eddig tisztázatlan okból földet érés után túlfutott a kifutópályán. A kétfős személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően a katapultálás mellett döntött. A pilótákat a szokásos eljárás szerint jelenleg orvosi vizsgálatnak vetik alá. A két magyar pilóta – Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy – az elsődleges adatok alapján jól van. Folyamatban van az anyagi kár felmérése és az eset kivizsgálása is.
Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy a magyar vadászgép leszállt, de nem tudott megállni. „Azt még nem lehet tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e, vagy pedig műszaki problémák léptek fel” - jelentette ki a televízióban a szóvivő.