Népszavazást akarnak a római-parti gátról

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A kezdeményezők szerint előfordulhat, hogy a választásokkal egyszerre lenne a referendum. A főváros áprilisban döntött a mobilgátról.


Budapesti népszavazási kezdeményezést adott be közösen az Együtt és a Párbeszéd a római-parti mobilgát megépítése ellen – jelentette be az Együtt Budapesti elnöke. Pataki Márton szerint azt kívánják elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgátról hozott áprilisi határozatát.

A népszavazás kezdeményezői szerint a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni. A népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtés legrosszabb esetben októberben kezdődhet, és a referendumot a parlamenti választásokkal egy időben lehetne megtartani – mondta Pataki.

Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő szerint a fideszes városvezetés tevékenysége a Római-part ügyében totális kudarc, és csak az ingatlanlobbi érdekeit szolgálja. Több száz millió forintból egy olyan tervet készítettek, amely tetemes környezetkárosítással és biztonsági kockázattal jár – mondta Béres.