Nemzetközi vizsgálat kell a szaúdi újságíró ügyében

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-

Nemzetközi vizsgálatot sürgetett a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet szerdán az Isztambulban rejtélyes körülmények között eltűnt és feltehetőleg meggyilkolt szaúd-arábiai újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében, hogy minél hamarabb kiderüljön, mi történt az újságíróval.


Az újságírók érdekeit védő globális szervezet szerint legalább 15 szaúdi újságírót és bloggert tartóztattak le 2017 szeptembere óta, ráadásul a legtöbb eset nincs hivatalosan megerősítve. Az RSF közel-keleti részlegének vezetője, Sophie Anmuth kiemelte: „a Szaúd-Arábia által alkalmazott, hagyományosan nem átlátható módszerek, amelyekkel elhallgattatják az újságírókat, okot adnak a legrosszabbtól való félelemre Dzsamál Hasogdzsi eltűnése kapcsán”.

A szaúdi rendszer kritikusaként ismert Hasogdzsi október 2-án ment be Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára a házasságkötéséhez szükséges dokumentumokért, ám a török hatóságok adatai szerint Hasogdzsi ezután már nem hagyta el az épületet. A szaúdiak cáfolják ezt, állításuk szerint Hasogdzsi nem sokkal később távozott a konzulátusról.

A szaúdi abszolút monarchia éles bírálójaként ismert Hasogdzsi tavaly hagyta el hazáját, és azóta az Egyesült Államokban élt. Hasogdzsi többször fogalmazott meg kritikát a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán bizonyos döntéseiről, például a jemeni háború, illetve a Kanada és Szaúd-Arábia közötti diplomáciai feszültség kapcsán. Hasogdzsi írt a többi között a The Washington Post című tekintélyes amerikai lapnak is.