Németország már visszaküldi a menekülteket Ausztriába

Fotó: MTI/EPA/DPA / BENJAMIN NOLTE

-

A német rendőrség elkezdte – legalább részben – újra alkalmazni a dublini rendeletet, és visszafordítani azokat, akik nem kérnek menedékjogot Németországban. Közben az osztrák hatóságok is találnak okot arra, hogy visszafordítsák a menedékkérőket Szlovénia felé.


Naponta több száz, Svédországba tartó menedékkérőt küld vissza a német rendőrség Ausztriába – írja a Die Welt című lap, amely szerint a hatóság „legalább részben” érvényt szerez a dublini rendelet előírásainak. Legutóbb, vasárnap összesen 260 embert fordítottak vissza a szövetségi rendőrség adatai szerint.

A dublini rendelet lényege, hogy egy személy menedékkérelmét abban az országban kell elbírálni, ahol belépett az EU területére. A gyakorlatban ez már nem működik, mivel Görögország nem, vagy csak részben regisztrálja a Törökország felől érkezőket, illetve maguk a menekültek sem akarnak például Magyarországon maradni, Németország vagy Svédország a legtöbbjük célja.

Szigorúan véve a rendeletet, a német rendőrségnek mindenkit vissza kellene küldenie, akit valahol már regisztráltak (kivéve Görögországot). Eddig azonban a németek saját hatáskörben eltekintettek ettől, legalábbis a háborús övezetből, főleg Szíriából érkezők esetében. Ez most a jelek szerint megváltozik: Simone Mayr-Kirchberger, a felső-ausztriai rendőrség szóvivője a Die Presse című lapnak azt mondta: egyre emelkedik azok száma, akiket visszaküldenek, mert nem Németországban kívánnak menedékjogot kérni.

Bár a tél miatt a menekültek számának csökkenésére számítottak, az év első tíz napjában az STA hírügynökség szerint mintegy 25 ezer ember utazott keresztül Szlovénián nyugat felé. Ausztriában ugyanebben az időszakban 24 ezer embert regisztráltak a Die Presse szerint. Ugyanakkor már az osztrák hatóságok is elkezdték visszaküldeni a szlovén határról azokat, akik nem kérnek menedékjogot Ausztriában. Ebben az évben eddig 1652 főt fordítottak vissza.

Az utánpótlás ugyanakkor nem apad el: hétfőn a görög parti őrség adatai szerint 1104 menekültet vitt egy hajó Pireusz kikötőjébe, akik az Égei-tengeri szigeteken léptek görög földre. Korábban, vasárnap este egy másik komp 500 embert szállított a szárazföldre.