Németország lassan kitenné a "megtelt" táblát

Fotó: MTI/EPA/DPA / BENJAMIN NOLTE

-

Szombaton 12 ezer ember érkezett csak Münchenbe, a város vezetői azon gondolkoznak, hogy ideiglenesen megnyitják az olimpiai stadiont a menekültek előtt. A német szövetségi belügyminiszter – aki szerint lassítani kéne a befogadás tempóján – után vasárnap a közlekedési miniszter nyilatkozta azt, hogy Németország teherbírásának határához érkezett, és a tartományok belügyminiszterei sem egyértelműen támogatóak.


Múlt hétvégén 20 000, szombaton 12 200 menekült érkezett Münchenbe, ahol vasárnap további több száz emberre számítanak.
A helyi rendőrség szerint a város elérte befogadóképességének felső határát, így a céljuk egyelőre csak annyi, hogy annyi menekültet küldjenek tovább, amennyit csak tudnak, hogy helyet csináljanak az újonnan érkezőknek. Ezenkívül szóba került, hogy ideiglenes szállásnak megnyitnák az 1972-es olimpiára épített, ma is működő stadiont.


Christoph Hillenbrand, a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetője már múlt héten jelezte, hogy München hamarosan képtelen lesz megbirkózni a menekültáradattal. Horst Seehofer tartományi miniszterelnök az elmúlt napokban élesen bírálta Angela Merkel kancellárt a Magyarországról elindult menedékkérők befogadása miatt.

Vasárnap Alexander Dobrindt közlekedési miniszter – aki egyébként szintén bajor politikus – jelentette ki Berlinben, hogy Németország teherbírásának határához érkezett a menekültek befogadása terén, és úgy vélekedett, hogy az országnak félreérthetetlenül ezt a jelzést kell küldenie. Ő azoknak az országoknak a megsegítését javasolta, ahová a menekültek válsághelyzetükből először érkeznek, továbbá Németország határainak védelmét pártolta.

Az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója elé időzített nyilatkozatban a tartományi belügyminiszterek konzultációs szervezetének vezetője, a szociáldemokrata Roger Lewentz a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva kijelentette: a tartományokat teljes mértékben meglepte a Magyarországon tartózkodó menekültek beutazásának engedélyezése.

A rajna-pfalzi belügyminiszter kijelentette, hogy a tartományok a menekültek elszállásolása terén teherbíró képességük határához érkeztek. „A menekültek beáramlásának sebességével egyedül már nem tudunk megbirkózni” – fogalmazott a szociáldemokrata politikus, utalva arra, hogy a szövetségi kormány részéről még több támogatásra lenne szükség.

A Welt am Sonntag információi szerint a tartományi belügyminiszterek a menekültek befogadásával kapcsolatban biztonsági kockázatokra is figyelmeztettek. Megfelelő regisztrálás nélkül beutazhatnak olyan személyek is, akik másokat veszélyeztethetnek – mutattak rá.