Németország a szír menekültekre nem érvényesíti a dublini rendeletet

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

A Szíriából érkezett menekültekkel kapcsolatban Németország nem él a dublini rendelet adta jogával, hogy más EU-s tagállamba küldje az érkezőket, döntött a német bevándorlási hivatal.


A hírt a menekülteket segítő MigSzol csoport osztotta meg Facebook-oldalán. A dublini rendelet értelmében az EU-s országok eldönthetik, hogy visszaküldik az érkező migránsokat abba az országba, ahol beléptek az EU területére. Augusztus 21-ével a Szíriából érkezett menekültekkel szemben Németország nem érvényesíti ezt a jogát, és vállalja, hogy elbírálja a menedékkérelmeket.


Idén január és július között több mint 44 ezer szíriai menedékkérelmet adtak be Németországban. Angela Merkel ma úgy nyilatkozott: a menekültválság terheit méltányosan kell megosztani az Európai Unió tagországai között . A francia államfővel, Francois Hollande-dal folytatott megbeszélése előtt tett sajtónyilatkozatában Merkel kiemelte: az Európai Bizottságnak gondoskodnia kell arról, hogy valamennyi tagország betartsa a menekültügyi előírásokat.