Nem tudni, mire költött 83 milliót az Országos Roma Önkormányzat

-

Az összes nemzetiségi önkormányzat közül egyedül a romák nem számoltak el tételesen a 2014-es országgyűlési választásra kapott kampánypénzekkel – jelenti a RomNet. 83 millió forintot költöttek el egy olyan kampányra, amit soha senki nem látott.


Az Országos Roma Önkormányzat (ÖRO) a 101 millióból 83 költött el, de mindössze egyetlen sorban tudatták, hogy mire is költötték az adófizetők pénzéből juttatott állami támogatást. Az ORÖ kampánya viszont a cigányok és a közvélemény számára láthatatlan volt. Az Állami Számvevőszék pedig nem vizsgálhatja az önkormányzat erre vonatkozó pénzköltését – írja a RomNet.


A portál szerint kampányeseményekről, fórumokról és a listavezető tájékoztató rendezvényeiről sem a sajtóban, sem közösségi portálokon nem lehetett olvasni, hirdetéseket, plakátokat sem lehetett látni. Az ORÖ kétnapos Borsod megyei rendezvénye sem a kampányhoz, hanem a kormánnyal közös foglalkoztatási programjához kapcsolódott, vagyis a Híd a munka világába foglalkoztatási projekt toborzó rendezvénye volt.

A kampánypénzt elvileg azért folyósították az önkormányzat részére, hogy arra biztassák az embereket, regisztráltassák magukat a nemzetiségi választói névjegyzékbe, hogy önálló képviselőt juttassanak az Országgyűlésbe. Ezzel szemben az ORÖ a több mint 100 millió forintos támogatásából arra sem futotta, hogy a saját honlapján, vagy az Európai út című lapjukban tudassák ki vezeti majd az ORÖ nemzetiségi listáját.

RomNet kérdésére a szervezet képviselői azt válaszolták, hogy nem tudják mire ment el a pénz, sőt a bevétel az ORÖ éves költségvetésében sem jelent meg. A Magyar Közlönyben közzétett dokumentum szerint a több mint 82 millió forintot „egyéb szolgáltatás” jogcímén használták fel.

Az Állami Számvevőszék azt mondta, hogy hivatalból csak a parlamentbe bejutott pártok és jelöltek kampányelszámolását ellenőrizik, míg külön kérésre vizsgálták azt a 14 jelölő szervezetet, amely országos listát állított a 2014-es országgyűlési választásokra. Az országos önkormányzatok vizsgálását nem írja elő a törvény, így az ÁSZ az ő kampánykiadásaikat nem is ellenőrzi.