Nem tetszik a vagyonőröknek a minisztérium fizetős tanfolyama

-

Júniustól több ezer biztonsági őr veszítheti el a munkáját, ha nem végzi el a kötelezővé tett tanfolyamot. Pedig a lobbizásban profik, egy bravúrral féléves haladékot kaptak. A szakmabeliek szerint azonban a vita valójában nem is a tanulásról, hanem a fizetésről szól.


„Szakmabeliként véleményem szerint – ismerve az ágazat mai viszonyait – a vagyonőrök igen kis hányada fog részt venni a továbbképzésen az ismert okok miatt. Aki ismeri a szakmát, annak hétterét, tudhatja, hogy az ellenőrző apparátus hatékonysága, aktivitása gyakorlatilag nullához közelít, így nem kockáztat sokat az a cég vagy vagyonőr, aki negligálja a részvételt a »kötelező szakmai továbbképzésen«. Másfelől ennek a »mulasztásnak« igazán következményei sem nagyon lesznek (legfeljebb egy írásbeli figyelmeztetés vagy pénzbírság, ami persze nem lesz befizetve soha). Esetleg időnként sikerül majd lecsapni egy-egy szerencsétlenre vagy vállalkozásra, akit megbírságolnak, de a tevékenységüket ugyanúgy folytatni fogják tovább, legfeljebb új cég keretei között. Másfelől ki viseli a felelősséget akkor, amikor egy őrzési területen minimum 2-3 vállalkozáson (1. fővállalkozó, 2. alvállalkozó, 3. munkaerő-kölcsönző cég) keresztül zajlik a foglalkoztatás?  Ki fogja ezt ellenőrizni, jogilag definiálni, bizonyítani, szankcionálni?? Röhejes...” – így summázta kommentjében a közviszonyokat „jóskapista” a Biztonságpiac.hu portálján, amikor tavaly nyáron fél évvel kitolták a kötelező továbbképzés határidejét 2014 januárjáról júniusára. A halasztás mikéntje jól jelzi a jogalkotás manapság szokásos rendjét. Még 2012-ben fogadták el az eredeti törvényt, amely 2014 januárjától kötötte újabb vizsgához a vagyonőri tevékenységet. Már ennek a törvénynek a címe is beszédes: „Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvény”. A cím második fele nem a biztonsági őrökre vonatkozik, csak ebbe a jogszabályba rakták bele. Tavaly júniusban viszont módosították ezt a törvényt egy salátatörvényben. A továbbképzési határidő azonban nem abban szerepel, hanem egy néhány nappal későbbi jogszabályban, amelynek az a címe, hogy „A körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról”. Vagyis kifelejtették. De legalább pótolták.


Komjáthy Jenő: A fatalista

„A földön és az égben Minden oly őrülten forog, Ez állhatatlan élet Milljószor váltott alakot.”


Ez a néhány hónap azonban nem változtat azon a véleményen, hogy az igazi problémát a vagyonőrök alacsony fizetése okozza. Legalábbis a Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Nádas Mihály egy szakmai fórumon azt mondta, hogy a biztonsági cégek olyan áron nyernek el megbízásokat, amelyekből sokszor még a garantált bérminimum is nehezen gazdálkodható ki. A 40 órás képzést és a vizsgát, amelyet ötévente meg kell ismételni, a Belügyminisztérium Oktatási Főigazgatósága szervezi, amely kidolgozta a tananyagot is. A képzés és a vizsga díja együttesen a kormánytisztviselői illetményalap (jelenleg 38 650 forint) 30 százaléka, vagyis nem egészen 12 ezer forint. Jelenleg 97 ezer vagyonőr van, vagyis a bevétel bő egymilliárd forint, ha minden biztonsági őr betartja a törvényt. A vizsgát eddig 26 055 vagyonőr tette le, az elektronikus képzési rendszerben viszont már több mint 48 ezren regisztrálták magukat.