Nem tetszenek Oroszországnak Goodfriend megjegyzései

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Az oroszok azt kifogásolják, hogy André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivő bírálja a magyar kormány Oroszország-politikáját.


Marija Zaharova, a moszkvai diplomáciai tárca információs és sajtóosztályának igazgatóhelyettese szerint nem jó, hogy Goodfriend kiállt az Európai Unió által bevezetett szankciók mellett, amelyet az ügyvivő szerint Magyarországnak is tiszteletben kellene tartania. Az orosz fél azt sem értékeli, hogy az ideiglenes magyarországi amerikai diplomáciai vezető a Déli Áramlat nevű orosz gázvezeték megépítését is bírálta. Továbbá Moszkva szerint az sem elfogadható, hogy Goodfriend a paksi atomerőmű fejlesztéséről kötött orosz-magyar szerződésre azt mondta, nem teljesen átlátható - írja a Ria Novoszty.

„Terjedelmes nyilatkozat, szó se róla, (az ügyvivő) Magyarországot is helyre tette, Oroszországba is belerúgott, és a kisebbségi magyarok ügyét is elrendezte” - írta Facebook oldalán Zaharova.

„Őszintén szólva a diplomácia elmélete és gyakorlata mind ez idáig kategorikusan kizárta azt a helyzetet, hogy egy másik állam hivatalos képviselője nyilvánosan értékelje annak az országnak a politikáját, amelyben akkreditálva van. Belegondolni is szörnyű abba, mi történne, ha hasonló kijelentést tenne valaki az orosz nagykövetek vagy képviselők közül. Már látom is a különféle publikációk kifejezéseit: »Oroszország új régi birodalmi ambíciói«, »Az orosz medve újra fenyegeti Európa szuverenitását«, »A Kreml diktátuma működésben« - írta az orosz külügyminisztérium sajtóosztályának helyettes vezetője.

Az orosz diplomácia képviselője szerint olyan benyomás keletkezik, hogy a Varsói Szerződés szervezete titokban még mindig létezik, és Politikai Tanácskozó Testületét az Egyesült Államok vezeti.

Goodfriend múlt pénteken beszélt a magyar-orosz kapcsolatokról, az amerikai nagykövetség által szervezett sajtómeghallgatáson. Az ügyvivő akkor a Déli Áramlat vezeték kapcsán újságírói kérdésre elmondta: nem a vezetékkel magával van bajuk, hanem hogy Magyarország egy olyan forrásból készül gázt szerezni, amelytől már amúgy is vásárol. Az EU-s szankciók kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy ebben az instabil időszakban Magyarországnak a szövetségeseivel kell együtt dolgoznia.


Azon dolgozunk, hogy együtt tudjunk működni Moszkvával. Partnerként tekintünk Oroszországra.

- M. André Goodfriend Oroszországról